Hoppa till huvudinnehållet

Knärot fäller krokben för skolbygge: ”Skulle ha börjat med avverkningen”

Publicerad:
Den här sortens rara blomster upptäcktes för några veckor sedan i skogen där nya Hammarlunden 7-9 ska byggas. Nu är det tills vidare tvärstopp för projektet.
Den här sortens rara blomster upptäcktes för några veckor sedan i skogen där nya Hammarlunden 7-9 ska byggas. Nu är det tills vidare tvärstopp för projektet. Foto: Tommy Andersson

Häromveckan klubbades bygglovet för den nya högstadieskolan intill Hammarlundens skola. Men nåt bygge blir det inte på ett bra tag.

Strax dessförinnan hade nämligen ett antal fridlysta orkidéer upptäckts i skogsområdet.

– Det kommer att försena projektet, säger projektledaren Rikard Enér.

Politikerna på Hammarö var in i det sista oense om placeringen för den nya högstadieskolan, men i höstas fick majoriteten (S, V, MP och C) igenom sin linje. Alltså att bygga i skolskogen närmast öster om den befintliga skolan.

Området på andra sidan de högtrafikerade Hammaröleden bedömdes som alltför farligt ur säkerhetssynpunkt.

Men nu har alltså andra hinder dykt upp för skolskogsalternativet. I början av april var en privatperson ute i skogen och gjorde intressanta fynd. Närmare bestämt ett 50-tal exemplar av den fridlysta orkidén knärot.

Dessa anmäldes till artportalen, och Hammarö kommun uppmärksammades också på upptäckten.

Delar av skogsområdet direkt öster om gamla högstadiet skulle börja avverkas denna vecka, nu skjuts det hela på framtiden.
Delar av skogsområdet direkt öster om gamla högstadiet skulle börja avverkas denna vecka, nu skjuts det hela på framtiden. Foto: Peter Bäcker

– Det här hade vi inte kännedom om tidigare, vilket framförallt beror på att vi utgår från en gammal detaljplan. Jag tror den är från 1960-talet. Det har alltså inte gjorts några nya natur- och miljöinventeringar under detaljplaneprocessen. Men det här innebär att vi måste få ett besked från länsstyrelsen innan vi vet om vi kan gå vidare, säger Rikard Enér.

Trots att det finns ett bygglov antaget – det klubbades så sent som 18 april, alltså efter att fyndet gjordes – har alltså projektet som beräknas kosta cirka 275 miljoner kronor stoppats.

– Ja, vi har ju en tidsplan där avverkningarna skulle ha inletts nu, så vi sedan kunde gå vidare med byggnation senare under året. Det är förstås inte optimalt att det blir så här, men det är inte första gången något liknande hänt. Kommunen har ett ansvar att ta hänsyn till natur och miljö och känsliga arter.

Enligt Åke Johansson, sekreterare för Naturskyddsföreningen Hammarö, är det inte första gången som knäroten får konsekvenser för kommunala byggplaner på ön:

Projektledaren för Hammarös skolsatsningar, Rikard Enér, menar att man nu måste avvakta beslut från länsstyrelsen.
Projektledaren för Hammarös skolsatsningar, Rikard Enér, menar att man nu måste avvakta beslut från länsstyrelsen. Foto: Tommy Andersson

– Vid Tenngårdsholmarna nära Kilene ville kommunen avverka ett skogsområde, fram till dess att knärot upptäcktes. Där valde man att avstå helt. Om man ändå väljer att gå vidare krävs dispens från artskyddsförordningen, och det är inte helt enkelt. Det finns hovrättsdomar som inneburit att artskyddet stått sig.

Rikard Enér tror dock att det i just detta fall finns goda chanser att en dispensansökan går igenom. I kriterierna står bland annat att dispens kan ges ”av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet eller av andra tvingande skäl som har ett allt överskuggande allmänintresse”.

– Här handlar det om bygget av en skola, som jag absolut skulle definiera som ett allmänintresse. Den enda tänkbara alternativa placeringen är också på andra sidan av en högtrafikerad väg. Men vi får se hur det går, jag har inte fått några indikationer om hur lång tid länsstyrelsen tar på sig i såna här ärenden.

Knärot

• En lågväxt orkidé med en grenad, krypande jordstam, vilket gör att den bildar små mattor av bladrosetter. Bladen är spetsigt äggrunda och sitter samlade i en rosett vid basen. De vita blommorna är ganska små och sitter i en smal ensidig eller något spiralvriden blomställning.

• Knärot förekommer i nästan hela landet, men saknas på kalfjället. Den är ganska vanlig i mossrika barrskogar, till exempel i blåbärsgranskog.

• Arten har minskat kraftigt i stora delar av landet, enligt data från Riksskogstaxeringen har den minskat med närmare 50 procent under 1990-talet.

• Knärot är rödlistad som sårbar i den svenska rödlistan 2020.

Källa: Naturvårdsverket

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovDetaljplanerHammarlundens skolaHammaröHammarö kommunHammaröledenNaturskyddsföreningenNaturvårdsverketSkogSkolor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.