Hoppa till huvudinnehållet

Efter påstådda miljöbrottet: Nu ska träden på discgolfbanan skyddas

Publicerad:
Flygande discar har åsamkat stora skador på ånga träd på Skutberget. Nu påbörjas åtgärder för att skydda träden.
Flygande discar har åsamkat stora skador på ånga träd på Skutberget. Nu påbörjas åtgärder för att skydda träden. Foto: Joakim Magnusson

För knappt ett och ett halvt år sedan visade en inventering på Skutberget i Karlstad att ett 30-tal träd fått allvarliga skador av kastade frisbees.

Nu påbörjas de första åtgärderna för att skydda de träd som strå i riskzonen.

I december 2021 kunde Värmlands Folkblad berätta att en inventering på Skutberget visade att totalt 33 stycken träd var i så dåligt skick att de behövde tas ned. Slutsatsen i inventeringen var att det var discgolfen i området som orsakat en stor del av de fatala trädskadorna, något som fick fullmäktigeledamoten Peter Sörensen (KPL) att gå ut och kalla det hela för ”ett pågående miljöbrott av stora mått”.

Fördjupade inventeringar visade att så många som 174 träd längs med discgolfbanan har fått någon form av skador och att dessa åsamkats av att ”upprepade gånger ha träffats av de hårda discar som använts i området”, som det står i rapporten. Kommunen lovade då att åtgärder skulle till för att skydda träden och för att discgolfbanan skulle kunna vara kvar på platsen.

”Bekläda träden”

Dessa åtgärder har nu påbörjats.

– Vi har tillsammans med discgolfklubben kommit överens om vissa åtgärder som vi gör på hål 11 och hål 12, som båda ligger utanför strandskyddat område. Det handlar bland annat om att lägga ut flis på marken för att skydda ytliga rötter och att bekläda träden på något sätt, säger Mikael Eskilsson, verksamhetschef för is och grönt på Karlstads kommun.

Flis har redan lagts ut vid de kritiska platserna vid hål 11 och 12, men arbetet med att klä in de utsatta träden har inte kommit igång än.

– Det ska ske inom kort vad jag vet. Sedan kommer vi att gå vidare med de här åtgärderna om det hela faller väl ut, säger Mikael Eskilsson.

Skutberget: stora skador orsakade av discgolf – "Ett pågående miljöbrott”Discgolfskadorna på Skutberget ska åtgärdasDiscgolfen växer snabbt: ”Går mot minst en 18-hålsbana i varje kommun”

Artikeltaggar

ÅtgärderDiscgolfKarlstads kommunMikael EskilssonMiljöbrottNyheterPeter SörensenSkutbergetStrandskyddVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.