Hoppa till huvudinnehållet

Avslöjar: Här är NHL-backen som är högaktuell för FBK – och hyllas av Ejdsell

Publicerad:
Carl Dahlström, i vitt till vänster, kan bli backen som fullbordar Färjestads backsida.
Carl Dahlström, i vitt till vänster, kan bli backen som fullbordar Färjestads backsida. Foto: TT

195 centimeter – och 104 kilo backbjässe från Toronto.

Det är ett av Färjestads huvudspår i jakten på en ny toppback.

VF-sporten kan avslöja att Carl Dahlström, 28, kan vara på väg att lämna Nordamerika för spel i Karlstad.

– Det skulle vara bra för oss om han kom hit, ler Victor Ejdsell, tidigare lagkamrat med just Dahlström.

Efter värvningarna av Magnus Nygren och Jonathan Andersson har Färjestad bara en backplats kvar att fylla: Den som ersättare till Theodor Lennström.

Sportdirektör Rickard Wallin har varit tydlig med att en ny Lennström kommer man inte hitta, utan har pratat om att Färjestad snarare kommer gå på en back mer av tvåvägstyp.

Och VF-sporten kan avslöja en back som enligt flera av varandra oberoende källor är högaktuell för Färjestad: Torontobacken Carl Dahlström.

28-åringen har Järfälla som moderklubb och spelade som ungdom i Djurgården.

När han skulle börja hockeygymnasiet gjorde han det dock i Östergötland och Linköping, där han redan som 19-åring slog sig in i laget och var ordinarie i SHL.

Fick NHL-debutera

Men efter 177 matcher där, och 15 poäng, lämnade han för spel i Nordamerika där Chicago Blackhawks draftat honom i andra rundan 2013.

Efter en säsong i farmarlaget Rockford i AHL fick Dahlström vintern 18/19 göra hela 38 matcher i NHL – samtidigt som han även tillbringade halva säsongen i farmarlaget Rockford.

Två av lagkamraterna i organisationen där då: Matt Tomkins – och Victor Ejdsell

– Vi spelade tillsammans i lite drygt en säsong, säger FBK-forwarden som skiner upp i ett leende när han för höra uppgifterna om att Dahlström nu skulle kunna hamna i Färjestad.

– Han är en jättebra kille. Svinbra. Och det finns jäkligt mycket hockey i han. En riktigt bra tvåvägsspelare. Nu har jag inte sett honom de två senaste åren så jag vet inte vilken roll han haft, men han är en laglojal spelare, säger Ejdsell och lägger till:

– Det skulle vara bra för oss om han kom hit.

”Fantastisk skridskoåkning”

Dahlström skulle i så fall utmana Ejdsell, och August Tornberg, om att vara Färjestads fyrtorn:

– Han är nog någon centimeter kortare än vad jag är - men det väger han upp i muskelmassa istället, ler hagfôrsingen och beskriver Dahlström som spelare lite utförligare:

– Han styrka är defensiven. Men han har också en fantastiskt bra skridskoåkning. Otroligt bra på att driva pucken. Och passningsspelet finns där också, absolut. Så det är en bra spelare – det skulle som jag sa vara bra för oss om han kom hit.

Du får dra ditt strå till stacken och försöka övertala honom?

– Haha, jag får kanske ringa till honom nu. Säga ”nu är det dags”.

För efter åren i Chicago har Dahlström i tur och ordning tillhört Winnipegs-, Vegas- och nu senast Torontos organisation. Ofta har han dock varit precis på gränsen till NHL – men utan att få spela vilket har gjort att speltiden de senaste åren varit begränsad.

Den här säsongen är det dock en långtidsskada som stoppat Dahlström från spel, Toronto gick i september ut med att han skulle behöva axelopereras och därefter bli borta i sex månader.

Comeback gjorde han så sent som i slutet av mars, och åtta matcher i Toronto Marlies har det hunnit bli i AHL.

VF Hockey: ”Jag tror att vi kan hitta en lösning med Elie – kan bli mer än ett år”Avslöjar: Schweiz-intresse för Ejdsell – som har outklausul men helst vill förlänga

Artikeltaggar

AHLCarl DahlströmChicago BlackhawksFärjestadFärjestad BK HerrIshockeyNHLNordamerikaRockfordSHLSportVictor Ejdsell

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.