It- och techbranschen är mansdominerad, vilket Ann på företaget Consid ser som ett problem. För att få branschen mer jämställd är hon med i en satsning som erbjuder kvinnor och ickebinära stöd och vägledning in i branschen.
– En arbetsplats blir bättre med både män och kvinnor, säger Ann Svalling.
Ann Svalling hamnade i it-spåret för att hon älskar matte. I dag sitter hon på över 15 års erfarenhet av programmering.
– Jag älskar logiskt tänkande och problemlösning. Programmering tillåter en också att vara kreativ.
Att arbeta med it innebär jobb i en mansdominerad värld. Branschen beskrivs ofta som grabbig, exkluderande och svårframkomlig för kvinnor.
Ann Svalling tycker det var relativt enkelt att ta sig in i branschen.
En man och incident minns hon dock, han kom med sexuella inviter och trakasserade henne.
– Det var ett riktigt fulgubbe-beteende. Jag var 25 och han 50. Men jag fick ett fantastiskt stöd från alla omkring mig på arbetsplatsen och allt hanterades väldigt bra.
”Hitta ditt självförtroende”
Även om branschen är mer jämställd nu än för 20 år sedan kan det uppstå situationer då man blir felbehandlad. Ann Svalling har råd att ge:
– Hitta ditt självförtroende och din styrka, i det kan man finna kraft och ork att slå tillbaka.
För att hjälpa kvinnor i branschen och gynna mångfalden finns plattformen Q Plattform, som bland annat innehåller mentorskapsprogrammet Q Mentoria.
– Vi har bestämt oss för att vi vill verka för jämställdhet på riktigt. Branschen behöver öppnas upp för fler kvinnor, säger Ann Svalling.
Hon är själv mentor i programmet, och för henne var det självklart att ställa upp. Mentorn matchas ihop med adepten för att båda ska få ut så mycket som möjligt av programmet.
Vad programmet innehåller bestäms efter adeptens önskemål. Det kan röra sådant som hur man bygger upp ett nätverk och vad man kan tänka på vid en arbetsintervju.
Alla kan jobba it
Som riktlinje träffas mentorn och adepten en gång i månaden, men många både ses och har kontakt oftare än så.
– Programmet ger mycket till mentorn också. Diskussionerna är givande, det är stimulerande och det känns som att vi gör skillnad på riktigt, säger Ann Svalling.
För att söka en mentor behöver man inte jobba med just it. Hos företagen finns ett behov av annan kompetens också, som säljare, digitala kreatörer eller ekonomer besitter. Det finns något för alla.
– Det är en fantastisk bransch att jobba i. Fler kvinnor behöver få upp ögonen och se att den här vägen är rolig att ta.