SD-politiker rasar på nytt: ”Tjänstemännen gör uppenbarligen som de vill”

Publicerad:
Håkan Persson (SD) rasar mot att Arvika kommun inte följer stadgar och regler. Foto: HP Skoglund

För en knapp månad sedan rasade Håkan Persson (SD) mot att Arvika kommun gått över huvudet på politikerna när det skulle utses ombud till ett extra årsmöte i föreningen Folkets Park i Arvika.

Nu gör kommunen samma sak inför det ordinarie mötet. Med ännu kortare varsel.

– De gör uppenbarligen som de vill, säger Håkan Persson.

För en månad sedan blev Håkan Persson ”skogstokig” när han blev på det klara med att tjänstemännen redan hade meddelat parkföreningen att kommundirektör Hans Karlsson skulle vara ombud på den extra årsstämman. Detta innan politikerna fått säga sitt. Han reagerade också över att kommunens beslut inte togs två veckor innan mötet, vilket stadgarna kräver, utan att man väntade till åtta dagar innan mötet.

På måndag ska politikerna i kommunledningsutskottet ta beslut om vem som ska skickas till den ordinarie årsstämman i Folkets Park. Och den här gången tas beslutet bara tre dagar innan mötet ska hållas.

– Så man gör precis samma sak igen. Det är bara ytterligare ett bevis på den arrogans som de har för stadgar och regler som de själva har varit med och format. Det är ett tecken på att man gör som man vill och det kommer man undan med, säger Håkan Persson.

”Ingen har pratat med oss”

Håkan Persson reagerar även, precis som förra gången, mot att tjänstemännen redan har meddelat vem som ska delta på stämman – den här gången är det kultur- och fritidschefen Eriqa Lindsten – utan att tillfråga politikerna.

– Det är ingen som har pratat med oss politiker om det valet, utan det är någonting som man bara har gjort.

Ser du några problem med det val som de gjort.

– Nej, inte som person. Det är inget fel på Eriqa.

Men är det problematiskt att det är hon som har hand om föreningsstödet där just parkföreningen genom åren varit en stor mottagare av stöd?

– Det har du i och för sig en poäng i, då kan man ju väldigt lätt hävda jäv där. Som sagt, det är inget fel på henne som person, men hon sitter ju i en ganska markant jävsituation och det gör ju hela det här hanterandet ännu märkligare.

Inga bekymmer

Från kommunledningen ser man däremot inga bekymmer med vare sig den snäva tidsgränsen eller valet av ombud till stämman.

– Nej, utan det är ju så att vi följer våra mötesordningar och vi kallar inte till ett extra möte för att välja ett ombud, säger Anna Wikstrand, biträdande kommunchef i Arvika kommun.

Anna Wikstrand är biträdande kommundirektör i Arvika kommun.
Anna Wikstrand är biträdande kommundirektör i Arvika kommun. Foto: Helena Söderqvist

Borde man inte ha kunnat ta upp det vid förra månadens möte då?

– Vi har ju lite handläggningstider så det är inte bara att rusa fram i tillvaron, utan vi försöker att ta de här besluten så snabbt och rättssäkert som vi kan.

Men det innebär ju att ni inte klarar de här två veckorna innan.

– Nej, men det vi gör då är att vi meddelar i förväg vilket ombud som föreslås att väljas. Så det vet de och sedan får de bedöma om vi uppfyller deras krav.

Vad händer om det föreslagna ombudet inte väljs då, om man till exempel hävdar att Eriqa Lindsten i sin roll som kultur- och fritidschef är jävig att vara ombud.

– Det är ju kommunledningsutskottet som fattar beslut om föreningsstöd och då kan man ju undra om de också kan utse ombud till en förening. Förstår du vad jag menar?

Så du ser inget jäv där?

Nej, jag ser inte det jävet.

Tjänstemännen gick över politikernas huvuden: ”Blev skogstokig när jag hörde”Förväntas bli strid om ordförandeposten i FolkparksföreningenEfter infekterade konflikten: nu vill Yankee Car Club se mer ös i parken

Artikeltaggar

Anna WikstrandArvikaArvika kommunBeslutEriqa LindstenHåkan PerssonHans KarlssonJävNyheterPolitikSverigedemokraterna

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare