Hoppa till huvudinnehållet

Värmland sluter upp bakom fängelseplanerna: ”Känns som chanserna ökat”

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Jens Fischer (OR), Åsa Johansson (S) och Mathias Lindqvist (S) jobbar för fängelse i Hagfors/Munkfors. Och alla kommuner i Värmland sluter upp bakom.
Jens Fischer (OR), Åsa Johansson (S) och Mathias Lindqvist (S) jobbar för fängelse i Hagfors/Munkfors. Och alla kommuner i Värmland sluter upp bakom. Foto: Kent Sjögren

Kriminalvården meddelade nyligen att upp till 16 nya fängelser kan behöva byggas i landet. Goda nyheter för Hagfors och Munkfors, som ligger på för en etablering.

Nu har de dessutom fått officiellt stöd av samtliga Värmlandskommuner.

– Det känns som att chanserna ökat rejält, säger Jens Fischer (OR).

Under fredagen träffades kommunalråden för alla 16 kommuner i Värmland på Gustaf Fröding Hotel i Karlstad, för ett uppstartsmöte med Business Värmlands nya ledning. I samband med det passade man också på att göra ett officiellt ställningstagande.

Närmare bestämt att ge fullt stöd till Hagfors och Munkfors i deras gemensamma propå att få till en fängelseetablering.

Det kommer också med bra tajming: i början av veckan presenterade Kriminalvården en rapport där man granskat Tidöavtalet som regeringspartierna M, L och KD samt även SD undertecknade efter valet. För att infria löftena bedömer man att det krävs mellan tio och 16 nya anstalter med ett personalbehov på upp till 5 400 heltidsanställda.

Jens Fischer är optimistisk:

– Först måste det sägas att det är oerhört tråkig utveckling att vi har ett så extremt stort behov av fler fängelseplatser. Men när läget är som det är ser vi självklart att chanserna för en ny anstalt till Värmland ökar med det här beskedet.

Uppfyller ”skall-kraven”

Han fortsätter:

– Alla ”skall-krav” som Kriminalvården anger kan vi uppfylla: 30 hektar yta finns strax söder om Råda flygplats och detaljplaneringen kommer inte vara några bekymmer, dessutom har vi goda kommunikationer och bra möjligheter att rekrytera i norra Värmland och ner mot Forshaga/Karlstad....

Vad har gjorts sedan ni gick ut med propån för ett år sedan?

– Vi har haft möten med länsstyrelsen och regionen, pratat med flera politiska partier och även med Kriminalvården. Jag upplever gensvaret som mycket positivt, och det är väldigt bra att vi får backning av kommunerna i länet.

I vissa kommuner har invånarna slagit bakut inför tanken på fängelseetablering. Vad säger man i Hagfors och Munkfors?

– Jag skulle säga att det är tvärtom, faktiskt. Man ser fram emot de arbetstillfällen det kan ge, säger Munkfors kommunalråd Mathias Lindqvist (S)

– Samma här, jag har inte hört nåt annat än positiva kommentar. Samtidigt ska man vara medveten om att det är långa processer. Vi kanske pratar om fem till sju år innan en anstalt kan stå klar.

Åsa Johansson (S), regionråd och högst politiskt ansvariga för Region Värmland, anser dock att det nu är upp till bevis för regeringspartierna.

– Om man verkligen menar allvar med det här måste man komma till skott inom rimlig tid, det går inte att dra ut processen över flera år. Jag hoppas vi kan åtminstone få inriktningsbeslut i hyfsad närtid. Det som starkt talar för Värmland och Hagfors/Munkfors är att vi kan visa en tydligt enad linje och att vi har alla förutsättningar på plats.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseHagforsJens FischerKarlstadKriminalvårdenKristdemokraternaMunkforsOberoende realisterPolitikRegion VärmlandVärmlands länÅsa Johansson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.