Hoppa till huvudinnehållet

FBK:s guldhjälte om nya jobbet: ”Gäller att få travet till en mötesplats”

Publicerad:
I ett par veckor har Greger Artursson varit sportchef på Färjestadstravet och han upplever att det är mycket att sätta sig in i.
I ett par veckor har Greger Artursson varit sportchef på Färjestadstravet och han upplever att det är mycket att sätta sig in i. Foto: Mikael Solberger

I början av januari blev det offentligt att Greger Artursson blir ny sportchef på Färjestadstravet efter Ken Karlsson.

Nu har Artursson varit i gång i ett par veckor på sin nya tjänst.

– Det är en nygammal plats för mig men det är väldigt mycket som är nytt sedan senast, säger han.

För det är faktiskt inte första gången som Greger Artursson är anställd på Färjestadstravet utan han har tidigare jobbat på marknadssidan på banan.

Nu är han sportsligt ansvarig.

– Jag kan travet på ytan men det finns otroligt mycket under den som jag måste sätta mig in i. Jag är glad att jag har Marie Florqvist vid min sida. Hon har varit här länge och har koll. Dessutom har jag Ken Karlsson till hjälp fram till månadsskiftet, säger Artursson som officiellt tar över rollen den 1 maj.

Uppdraget som sportchef har ändrats i sedan propositionerna, utformningen hur loppen ska se ut under en travdag, har centraliserats och försvunnit från sportchefens arbetsbord.

– Nu ingår det i mitt uppdrag att avlasta travbanechefen Marie Svensson i anläggningsfrågor. Det tycker jag är roligt och för man måste följa med i utvecklingen. Det är till exempel inte lätt för personer som alltid har spelat på hästarna på plats i en totolucka och så går inte det längre utan enbart digitalt.

Det problemet antar jag att du har fått höra om ett par gånger redan?

– Ja, gud ja. Men det är inte vi lokalt som har bestämt att det ska vara så utan det är ett centralt beslut och samhället går mot den utvecklingen. Det gäller fortfarande att göra Färjestadstravet till en attraktiv plats att besöka.

På besöksturné

På tal om att besöka så är Artursson för stunden ute på en turné för att träffa banans tränare. Vid intervjutillfället han har hunnit med Anton Sverre och Petter Karlsson.

– Jag gör det för att få en uppdatering hur det ser ut för dagen. Dels hur tränarnas verksamhet ser ut och deras tankar, idéer och syn på Färjestadstravet. Det känns konstruktivt och bra och det är nyttiga saker som har kommit fram.

Stordagar som långfredagstravet lockar alltid mycket folk. I år var det kanonväder med 5 356 personer på plats. Vid vardagstrav ser det helt dock helt annorlunda ut och vid måndagens tävlingar stannade publiksiffran vid 179.

– Vi hade en fantastisk långfredag med perfekt väder och då ser man att det går att locka folk med sport och ett bra arrangemang. Det är en sådan travdag som man lever länge på, men det gäller att få till vardagstravet också. Att det blir en mötesplats, att man kommer hit och käkar något gott och går på trav en måndagskväll.

”Vi kan inte trolla”

Att det är oftast är måndagar som Färjestad tävlar på borde innebära att det går att locka folk. Veckans första dag utan en massa måsten inbokade som man ofta har inför helgen.

– Men man kan inte trolla och på något sätt verkar det som att timmarna på dygnet för folk har blivit färre. Tidigare hade man tid på ett annat sätt, vad det beror på vet jag inte och det är en svår ekvation.

Vad kan ni göra för att locka mer folk?

– Vi bör på något sätt ta upp konkurrensen med ATG:s sändningar på nätet. Till exempel ge mer tips på plats och locka upp kuskarna till restaurangen. Vi behöver utvecklas så att det ger något extra att vara på plats, säger Greger.

En utmaning

Man han är väl medveten om utmaningen.

– Det är tufft i samhället i stort med höjda priser på allting och spelets omsättning har gått ner.

Det är svåra ekonomiska tider i Sverige med hög inflation men Färjestads guldhjälte mot Djurgården i Globen 1998 tycker att framtiden för Värmlands största travbana är ljus.

– Jag tycker att Färjestadstravet har ett driv. Alla hjälps åt och man vi in i framtiden tillsammans.

Artikeltaggar

FärjestadstravetGreger ArturssonTrav

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.