Hoppa till huvudinnehållet

Terrängbrand intill järnvägsbro – orsakade stopp i tågtrafiken

Publicerad:
Larm om gräsbrand i Forshaga kommun.
Larm om gräsbrand i Forshaga kommun. Foto: Pontus Lundahl/TT

Under fredagseftermiddagen inkom ett larm om en gräsbrand utanför Deje. Gräsbranden påverkade tågtrafiken i knappt två timmar då det brann på en banvall i närheten av en tågbro.

Larmet inkom klockan 14.22 och räddningstjänst åkte ut till området strax öster om Deje, mellan Tjusbol och Mölnbacka.

– Det rör sig om en gräsbrand och det brinner med öppna lågor på sidan av en banvall, säger Konstantina Sarifgiannidou, teamledare på SOS Alarm.

Det visade sig sedan bli komplicerat att komma åt för att släcka.

– Det ligger en tågbro precis vid platsen, så vi har fått prata med trafikledningen för att kunna göra ett temporärt tågstopp för att kunna ta oss fram. Räddningstjänsten bedömer att området är omkring 100 gånger 10 minuter, säger Ilona Lindholm, teamledare på SOS Alarm.

Varken ambulans eller polis larmades till det brandhärjade området.

Orsakade trafikstopp

Inga tåg kunde passera under släckningsarbetet vid platsen. Trafikstoppet initierades klockan 14.48.

– Fyra enheter är framme vid platsen och de bekämpar branden genom att blötlägga hela området. Preliminär tid för när tågen kan gå igen är omkring 16.40, men detta kan ändras, säger Konstantina Sarifgiannidou.

Strax efter klockan 16 meddelade räddningstjänsten att man började plocka ihop för att lämna, då var branden helt släckt.

Trafikstoppet hävdes klockan 16.30.

Artikeltaggar

BränderBrott, lag och rättDejeForshagaOlyckor och katastrofer

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.