Hoppa till huvudinnehållet

Socialchefen bekant med kritiken: ”Det mesta har vi jobbat med”

Publicerad:
Maria Persson, socialchef i Hagfors kommun, förklarar att hon känner till delar av kritiken sedan tidigare och att man redan arbetat med åtgärder.
Maria Persson, socialchef i Hagfors kommun, förklarar att hon känner till delar av kritiken sedan tidigare och att man redan arbetat med åtgärder. Foto: Hagfors kommun

Delar av kritiken känner man till sedan tidigare.

Socialchef Maria Persson ser dock allvarligt på den och förklarar att man har jobbat med åtgärder.

– Men vi får sätta oss igen och se över det, säger hon.

Ja, kritiken och de så kallade avvikelserna är utspridda över tid och Maria Persson berättar hur de har kommit till kommunens kännedom genom både rena klagomål och sin egen interna avvikelserapportering.

För VF medger visserligen några av de anhöriga att det visst har blivit en förbättring när det kommer till antalet aktiviteter och dylikt, men när det kommer till själva omsorgen finns rent generellt fortfarande mer att önska.

– Och det är jätteallvarligt för det handlar ju om att förutom att kunna följa upp verksamheten och se hur våra upparbetade rutiner fungerar för den boende själv, för det är främst för dem som vi finns till för, men sedan är det ett jätteviktigt perspektiv att även närstående är trygga i det vi gör, säger Maria Persson.

2022 rapporterades det in sammanlagt 143 avvikelser på Häggården där ”fall” var den vanligaste med 97 rapporter.

Med det här är faktiskt Häggården det av kommunens särskilda boenden som haft minst antal rapporterade avvikelser det gångna året med nästan hundra fler på både Bellmansgården i Ekshärad och Lillåsen i Hagfors, men då är också Häggården det minsta av boendena med sina 25 lägenheter.

Inte alla tillfreds

Trenden ses även i antalet registrerade klagomål, men det är ändå med tanke på VF:s källor tydligt hur det idag finns anhöriga med äldre på Häggården som inte är särskilt tillfreds med tillvaron.

Och Maria Persson känner alltså igen delar av den kritik som presenteras.

– Och det mesta har vi jobbat med och rent generellt kan jag säga att oavsett avvikelsehanteringen av synpunkter eller klagomål så tittar vi alltid på vilken effekt det får för den enskilda. Handlar det om arbetsmiljösynpunkt så är det också för medarbetaren, så det är olika roller och många av delarna här handlar om att titta på varje individs behov och på vilket sätt vi kan jobba med en personcentrerad vård och omsorg och utifrån den bilden jag har fått till mig och som inkommit till oss så har vi jobbat på att ha fått till åtgärder. Utan att för den skull gå in på någon enskild individ.

– Men det här har vi uppmärksammat nu och jag känner också att det är många duktiga människor där ute som tillsammans kommer jobba utifrån det här. Det är viktigt.

Kravet på chefernas avgång då? Det är inget Maria Persson diskuterar i media.

– Den samlade bilden skapar en allvarlighetskänsla i sig och vi tar till oss av synpunkterna och det här är något vi helt klart får fortsätta jobba med.

LÄS OCKSÅ:

Artikeltaggar

ÅtgärderEkshäradHagforsHäggårdenKlagomålOmsorgVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.