Hoppa till huvudinnehållet

Yrkes-SM kommer till Karlstad: ”Ett av kommunens största arrangemang någonsin”

Publicerad:
Yrkes-SM kommer till Karlstad nästa år. Bilden är från tävlingarna 2016 i Malmö.
Yrkes-SM kommer till Karlstad nästa år. Bilden är från tävlingarna 2016 i Malmö. Foto: Emil Langvad/TT

Karlstads kommun står värd för Yrkes-SM 2024. Under tre dagar väntas 25-30 000 besökare när de unga proffsen gör upp om vilka som ska representera Sverige i VM. Kostnaden för kommunen uppgår till omkring sex miljoner kronor, och Region Värmland skjuter till lika mycket.

– Det rådde enighet i nämnden, säger Anders Peterson (C), ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

23-25 april nästa år är det dags för Yrkes-SM, den här gången i Karlstad. Ungdomar som går eller har gått en yrkesutbildning tävlar då om chansen att få representera Sverige i Yrkes-SM. Deltagarna får inte vara äldre än 25 år.

Arrangemanget kommer i huvudsak att äga rum i Arenastaden, med Tingvalla isstadion som centrum. Vissa tävlingsmoment kommer dock att behöva äga rum på andra ställen i kommunen.

– Det här är ett av de största arrangemangen som Karlstad någonsin hållit. Vi ser det som en oerhörd möjlighet, inte minst att få visa våra ungdomar att se vad det finns för olika yrken. Det innebär rätt så mastiga förberedelser, säger Anders Peterson.

Jan Johansson, projektledare, utvecklar planerna:

– Egentligen så är ishallen den stora inneytan, det blir navet för inomhusaktiviteterna. Sedan har vi parkeringarna. Det blir 30 000 kvadratmeter ungefär, totalt. Det blir en utmaning med logistiken, säger han.

Gymnasie- och vuxenutbildningen har äskat sex miljoner extra från kommunen för arrangemanget, och Region Värmland väntas gå in med lika mycket.

– Det här är ett arrangemang som är på kommunnivå. Vi äskar pengarna för att det inte ska gå på nämndens budget. Det är inte så att våra gymnasieungdomar ska stå för notan, säger Anders Peterson.

Det var aldrig någon tvekan om kommunen har råd i så här tuffa ekonomiska tider?

– Nej, det var en enig nämnd som tyckte det här var klokt att satsa på. Men jag ska ju vara ärlig och säga att det här är ju en ansökan som är behandlad och beviljad tidigare – under fjolåret. Men jag har inte hört några tveksamheter, alla ser att det här ger så mycket för de värmländska kommunerna.

Yrkes-SM hålls vartannat åt. Förra gången tävlingarna hölls, 2022, var det i Växjö.

– Vid avslutningscermonin lämnade de över flaggan till Karlstads kommun och Region Värmland, säger Jan Johansson.

Artikeltaggar

Anders PetterssonArenastadenBudgetarGymnasieskolanJan JohanssonKarlstadKarlstads kommunNämnderPolitikRegion VärmlandSkola och utbildning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.