Hoppa till huvudinnehållet

Lång väntetid på skuldrådgivning – så länge får du vänta i din kommun

Publicerad:
Det är stora skillnader på hur länge skuldsatta får vänta på hjälp i kommunerna i Värmland.
Det är stora skillnader på hur länge skuldsatta får vänta på hjälp i kommunerna i Värmland. Foto: Claudio Bresciani / TT

Har du drabbats av ekonomiska problem kan kommunens budget- och skuldrådgivning vara avgörande. Men i Karlstad är väntetiden för att få ett möte med rådgivare tre månader, visar Konsumentverkets kartläggning i Värmland.

Kommunerna har ansvar att hjälpa människor som har problem att betala sina skulder. Därför är budget- och skuldrådgivning är en obligatorisk verksamhet. Men det finns stora skillnader i hur lång tid privatpersoner får vänta på hjälp i kommunerna.

Konsumentverket rekommenderar att det inte ska ta mer än fyra veckor att få ett besök. I Värmland är det bara Karlstads kommun som inte klarar den gränsen. Där är väntetiden för ett första bokat besök hela tolv veckor.

– Det kan finnas naturliga förklaringar till varför väntetiderna är långa, men alldeles oavsett är det viktigt att de som är i en ekonomiskt svår situation får snabb och kvalificerad hjälp, säger Kristina Difs, utredare på Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

Den genomsnittliga väntetiden i kommunerna i Värmland är drygt två veckor.

Stora skillnader mellan kommunerna

Konsumentverkets kartläggning visar att kommuner med hög andel skuldsatta invånare ofta ger mindre rådgivningstid.

Skuldsatta i Storfors erbjuds 15 minuter rådgivning, minst tid i Värmland. Storfors tillhör de kommuner med högst andel skuldsatta i länet.

I Kil som tillhör dem med minst andel skuldsatta erbjuder drygt 300 minuter rådgivning per skuldsatt.

– Det stöd som ges av den kommunala budget- och skuldrådgivningen är många gånger avgörande för den enskilde och dennes familj och av betydelse även för samhället, säger Margareta Lindberg, utredare på Konsumentverket, i ett pressmeddelande.

– Säkert blir det fler som kommer att behöva ekonomisk rådgivning på grund av högre levnadskostnader och stigande räntor.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiKarlstads kommunKonsumentverketSkulderStorforsVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.