Hoppa till huvudinnehållet

Allt annat än ”succé” med påsklovsmatlådor i Hagfors skolor

Publicerad:
Flera Värmlandskommuner erbjöd skolbarnen skollunch även under påsklovet - och många tog chansen.
Flera Värmlandskommuner erbjöd skolbarnen skollunch även under påsklovet - och många tog chansen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Fler än vi trodde”, kommenterar Marie-Louise Karlsson, verksamhetsansvarig på Hagfors kommuns serviceenhet, om att man under fyra dagar på påsklovet delade ut över 300 måltider till 105 av kommunens skolelever.

Succé med utdelning av matlådor under påsklovet: ”Fler än vi trodde”

VF kallar matutdelningen för ”en succé”. Men visst är väl det fel ord? Att så många skolbarn i kommunen behövde utnyttja skolköket även under lovet visar i stället hur bräckliga många hushålls ekonomier är just nu.

Men kanske handlar ordet om hur den kommunala serviceenheten lyckades trolla med knäna på skärtorsdagens eftermiddag när det sent påkomna, men absolut välkomna, politiska beslutet kom att kommunen skulle ta rygg på Forshagas och Arvikas initiativ att erbjuda skollunch till skoleleverna även under påsklovet.

För att ha så bra rutiner att det gick att genomföra med så kort framförhållning utan till synes minsta problem, ja det är förstås en succé. Även om man fick rensa frysen på mat.

Men detta nya fenomen aktualiserar frågan om hur kommunerna ska klara av den ekonomiska krisen, när det inte bara är verksamheten man redan planerat och försökt budgetera för som blivit väldigt mycket dyrare. I år kommer man dessutom att tvingas ta höjd i verksamheterna för nya behov när ekonomiskt utsatta familjer får ännu tajtare ekonomi.

Det kan, när det handlar om barn och ungdomar, handla om att mycket mer mat går åt i skolmatsalen, om att försöka inventera behoven för matinsatser liknande den under påsklovet även under det långa sommarlovet, utvidga sommarlovsaktiviteterna för barn som annars inte har så mycket att se fram emot under lovet – och utrusta fritidsbankerna med mer av allt för att fler ska få chansen att låna utrustning.

Men det finns säkert många andra behov som flyter upp till ytan som undertecknad inte ens tänker på, eftersom det är sånt de flesta fram till nu hanterat inom sin egen hushållsekonomi. Sånt som kommunerna och regionerna, på ett eller annat vis, måste hantera.

Det aktualiserar tisdagens ledartext om hur regeringen väljer att inte inflationssäkra statsbidragen, och inte avsätter några extra pengar till kommuner och regioner. Detta trots att Sveriges kommuner och regioner uppskattar årets underskott till närmare 25 miljarder kronor.

Och från moderathåll är linjen stenhård. En tidigare moderat kommun- och regionpolitiker från en annan del av landet kommenterar på Facebook ledartexten med att ”Både kommuner och regioner är självstyrande med beskattningsrätt. De bör nog först se över sina kostnader och prioriteringar innan de springer till staten. De stora bidragen under pandemin var ett undantag.

Formuleringen låter väldigt bekant, och se på sjutton. Nästan ordagrant har detta svar delats från moderater närhelst regeringens vårbudget kommenterats det senaste dygnet.

Varför ropar regioner på hjälp från staten när de har egen beskattningsrätt?

Lärare kritiserar vårbudgeten i starkast möjliga termer. Man kunde tro att skolan är statlig. Det är trots allt en statlig budget vi talar om. Det är kommunernas sak att prioritera och fatta anslagsbeslut för skolan. Ingen annan (så länge den är kommunal). Enfald.

Budskapet är tydligt: Kommuner och regioner får hantera krisen själva, höja kommunalskatten om de inte förmår ”prioritera” bland sina kostnader. Alltmedan statskassan är överfull och statsskulden rekordlåg.

Så mycket ansvar som tidigare låg på statlig nivå har de senaste par decennierna knuffats ner till kommunal nivå, men utan att nödvändigtvis ha kompenserats för med motsvarande statsbidrag. Kommunalskatterna har därför parallellt tvingats upp, speciellt i glesbygdskommuner där befolkningen generellt är äldre och behöver mer omsorg. Ändå har det inte räckt.

Den förra regeringens generösa stöd till kommuner och regioner under pandemin, har i ett par år inneburit överskott i de flesta lokala och regionala budgetar när politikerna där ofta valde att hålla väl hårt i slantarna.

Men nu sitter en annan regering vid makten och tongången är en helt annan. ”Fixa krisen själva. Nedskärningar eller skattehöjningar, välj själva!”

Kommunen bjuder på skollunch under påsklovet: ”Tuff situation för många”Forshaga levererar där regeringen sviker – ”Kom till skolan och ät på påsklovet!”

Artikeltaggar

Arvika kommunBarnBudgetarForshaga kommunHagfors kommunKrönikorSkolor