Hoppa till huvudinnehållet

Upprörda känslor efter att anrika bowlinghallen stängs ner: ”Det här skapar kaos”

Publicerad:
Den sista april blir ett stort antal bowlare i Karlstad hemlösa när Sundsta idrottshus anrika bowlinghall bommas igen. Hallföreståndaren Per-Olof Karlsson och bowlingprofilen Kurt ”Jubal” Lundqvist är både oroliga och besvikna. Foto: Per Mårtensson

Från sista april blir ett stort antal bowlare i Karlstad hemlösa när bowlinghallen i kommunala Sundsta idrottshus bommas igen.

Nuvarande arrendator har hoppat av. När hyresrabatten efter pandemin upphörde har de inte råd med den höga arrendekostnaden till Karlstad kommun.

– Ett dråpslag mot sporten. Det slår undan fötterna på oss. Det här skapar dessutom kaos inför den NM-tävling vi arrangerar 10 till 13 maj, säger upprörde bowlingprofilen Kurt ”Jubal” Lundkvist.

Förre storstjärnan ”Jubal”, som en gång vann Världscupen i Manilla, är engagerad i det veteran-NM som lockar 320 bowlare till Karlstad.

NM omfattar tvåmannalag och individuellt för herrar och damer.

– Eftersom det är så många deltagare behövdes tre hallar. Vi skulle tävla i idrottshuset, X-näshallen och Nöjesfabriken. Det här slår undan fötterna på oss och driver fram ett kaotiskt läge. Massor av hotellrum är bokade och vi väntar en stor norsk invasion av bowlare. Nu måste vi möblera om hela arrangemanget i allra sista stund. Vi tvingas spela i bara två anläggningar och lägga in väldigt tidiga och väldigt sena starter för att hinna slutföra arrangemanget.

”Blir slut på allt”

Men långt fler än NM-deltagarna drabbas av att bowlinghallen stängs sista april efter arrendatorns avhopp på grund av den höga arrendekostnaden.

– Karlstads Pensionärsbowlare (KPS) har runt 200 medlemmar. De har ingenstans att ta vägen efter sista april. Detsamma gäller medlemmarna i klubbarna KBK, Sun Club, Våxnäs BC och Hammarö GK:s bowlingsektion. Dessutom har hallföreståndaren Per-Olof Karlsson, som gjort ett fantastiskt jobb, släppt in skolorna. Här finns också sedan en tid tillbaka en hiss för handikappade upp till bowlinghallen. Blir slut på allt nu, säger ”Jubal”.

Han ser ett dystert scenario framför sig som en konsekvens av att hallen stängs:

– En del klubbar kanske ser sig tvingade att lägga ner sin verksamhet. Vi kommer att tappa jättemånga aktiva på grund av det här. Säkert över 100. Och då tar jag inte i. Jättetråkigt. Ett dråpslag mot bowlingsporten i Karlstad.

Vill inte flytta

Klubbarna är tveksamma till att flytta över verksamheten till bowlinghallarna på nöjeslokalerna O´Learys och Nöjesfabriken.

– Ja, det är ju inte kul att bedriva seriespel samtidigt som det partajas och ölas för fullt runt omkring. Det är ju faktiskt seriös sport vi ägnar oss åt, klargör ”Jubal”.

Hallföreståndaren Per-Olof Karlsson blir arbetslös.

– Nu hoppas jag att hallen kan öppnas i augusti igen på något sätt, så att vi får behålla klubbarna och alla pensionärsbowlare. Drar det ut på tiden riskerar vi att mista dem, säger han.

”Blir inte lätt”

När arrendatorn lämnar Idrottshusets bowlinghall innebär det också att käglor, klot, skor och annan utrustning försvinner.

– Det här är utrustning som arrendatorn själv får stå för och som han förstås tar med sig när avtalet avslutas. En ny arrendator måste punga ut med en utgift på bortåt 150 000 för att dra igång verksamheten igen. Med de här kostnaderna som bakgrund blir det inte lätt att hitta en ny arrendator, tror ”Jubal”.

Karlstad kommun har sedan länge lagt ut bowlinghallen i Idrottshuset på entreprenad. Stephan Hammar är verksamhetschef på kommunen.

– Nuvarande arrendator vann anbudet 2021. De betalar 600 000 om året, berättar han.

Vad låg den tidigare arrendatorns kostnad på?

– 350 000 om jag inte minns fel.

En saftig höjning alltså, och nu höll det inte längre när det kommunala hyresrabatten under pandemin upphörde.

Är det ovanligt att kommunala idrottsanläggningar läggs ut på entreprenad?

– Ja, medger Stephan Hammar.

Nu blir en stor skara bowlare hemlösa. Förstår du deras besvikelse?

– Jag ska inte föregripa något men vi ska ta upp det här inom politiken nästkommande månad och diskutera om vi ska ha fortsatt entreprenörsdrift i bowlinghallen eller inte. Just nu jobbar vi på att skapa oss en bild av läget, svarar Stephan Hammar.

Sundsta idrottshus är Karlstad kommuns största idrottsanläggning. Den anrika bowlinghallen invigdes 1962.

Artikeltaggar

BowlingKarlstads kommunStephan HammarSundsta Sporthall

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.