Hoppa till huvudinnehållet

Ingenting, ingenting alls är vad du kan räkna med från regeringen

Publicerad:
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar vårpropositionen och vårändringsbudgeten 2023. Innehållet hade i och för sig rymts på en enkel post-it-lapp. Det blir ingenting till de allra flesta.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterar vårpropositionen och vårändringsbudgeten 2023. Innehållet hade i och för sig rymts på en enkel post-it-lapp. Det blir ingenting till de allra flesta. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Köp inte regeringens påstående att de inte kan hjälpa kommuner och regioner som uppskattar underskott på hisnande 24 miljarder kronor för 2023, på grund av ”inflationen”. Det är bara skitsnack. Regeringen vill bara inte slösa pengar på välfärd.

Efter flera pandemiår menar den nya regeringen och SD att det nu, på väg in i en lågkonjunktur och en omfattande ekonomisk kris för både privathushåll och det offentliga, är läge att återgå till de ”vanliga” vårändringsbudgetarna.

Såna som ledarsidan tidigare beskrivit som ”kompletteringbudgetar”. En extravända till affären när man inser att man glömt senapstuben. En liten 20-kronorsgrej som kompletterar en tidigare veckohandling (höstens budgetproposition) på över tusenlappen.

”Vi kan inte. Det går inte. Det är tufft nu. Inflationen osv”, var budskapet från finansminister Elisabeth Svantesson (M) som på måndagen nöjde sig med att presentera en vårändringsbudget på blygsamma fyra miljarder kronor. Som om vi inte befann oss mitt i den här ekonomiska krisen.

Inte en krona extra får kommuner och regioner i år. Inte en spänn, trots att bedömningen från SKR, Sveriges kommuner och regioner, är underskott på nästan 25 miljarder i år.

Kanske, men bara kanske, kan beskedet bli ett annat i höstens ordinarie budget, hälsade Svantesson. Beskedet kommer att bli kännbart i din kommun och i din region – och köp inte för ett ögonblick att det skulle handla om inflationsbekämpning.

Konjunkturinstitutet har nämligen redan tidigare slagit fast att till och med en ökning på 60 miljarder kronor av statsbidrag till kommuner och regioner inte skulle öka inflationen med mer än 0,3 procent. Kommunerna och regionerna, alldeles speciellt regionerna, har efterfrågat knappt hälften av det. Och man varnar för att uteblivet stöd kräver omfattande nedskärningar och omfattande uppsägningar, trots att behovet kvarstår.

Ni vet den personalbrist och kompetenskris det pratas om ute i landet? Hur tror ni det går med den om kommuner och regioner i stället för att utbilda och anställa måste säga upp?

Vårdköerna fortsätter öka och 180 000 svenskar väntar just nu på operation. Hur tror ni förutsättningarna för att beta av den kön påverkas av regionerna som tror sig gå nästan 20 miljarder back i år?

”Men vi satsar på yrkesutbildningen”, försöker regeringen. Och visst, i det lilla paket som presenterades ligger förvisso en liten välkommen skärva pengar till yrkesutbildningen. Men glöm förall del inte att regeringen lägger mindre pengar på denna ”satsning” än man drog ned på yrkesutbildningen i sin budget i höstas.

Regeringen och SD skapar med detta verkligen bästa möjliga förutsättningar för ökad arbetslöshet. I stället för att passa på och förena lågkonjunkturens generellt låga efterfrågan på arbetskraft med utbildningssatsningar och möjligheter för kommuner och regioner att anställa, pressar de dem att skära ned på verksamhet och personal.

Varför? Svantesson och regeringen vill spara alla pengar som finns över till reformer – och det kommer att handla om över 100 miljarder på bara ett par år – på … jepp ni gissade det: skattesänkningar. Det är trots allt högerregeringars enda existensberättigande.

Men skattesänkningar kan de inte presentera just nu eftersom det förstås hade drivit upp inflationen. Så pengarna läggs på hög i väntan på bättre (inflations)tider.

Så regeringen får nu till och med kritik från de egna leden. Högersnubbarna på Timbro gnäller om uteblivna skattesänkningar och hur regeringen inte ens börjat utreda bidragstaket som man kallar ”kärnan i Moderaternas politik”.

Det är precis som vanligt med en högerregering alltså. Hela målet är att slakta välfärden och fördelningspolitiken för att få pengar till skattesänkningar där det allra mesta, som vanligt, går till höginkomsttagarna.

Men de som röstade på detta regeringsunderlag fick i alla fall jättemycket billigare bensin och diesel …

Artikeltaggar

BudgetarElisabeth SvantessonInflationKonjunkturinstitutetKrönikorModeraternaTimbroVälfärd