Hoppa till huvudinnehållet

Här är Arvikarobotarna som kan bygga ditt drömhus: ”Vi kallar det effektivitetsboost”

Publicerad:
Randek i Arvika tillverkar robotsystem, mestadels helhetslösningar för prefabricerad hustillverkning. Alex Winberg, automationsingenjör och robotprogrammerare, förbereder roboten så att skivorna till elementväggarna ska hamna rätt.
Randek i Arvika tillverkar robotsystem, mestadels helhetslösningar för prefabricerad hustillverkning. Alex Winberg, automationsingenjör och robotprogrammerare, förbereder roboten så att skivorna till elementväggarna ska hamna rätt. Foto: HP Skoglund

Vad säger Randek dig?

– Vi är inte det mest kända företaget i Arvika och syns heller inte så mycket i media, konstaterar platschefen Ola Skoglund.

Men välj några nybyggda villor eller andra byggnader i England, Holland, Nordamerika eller Australien så kan det mycket väl hända att Arvikaföretagets robotar ligga bakom dem.

Helhetslösningar för prefabricerad hustillverkning. Väggelement i sience fictionklass, om man ska överdriva. Ett företag i framtiden.

– De kallar oss generation 4.0 i byggbranschen.

Här sätts såg, hammare och spik i händerna på robotarna som programmeras för att högprestera och optimera produktionen av förfabricerade element till tak, väggar, golv och takstolar.

Inklusive isolering och exempelvis håltagning för el.

– Alla träreglar är ju inte raka. Vi har robotar som riktar elementen.

2 500 spik på rulle

Jumbo coil är spikrullen som laddas med 2 500 spik, en viss skillnad mot att ta ett tag i spikkartongen och hålla dem i munnen innan de slås in i väggen.

Nu handlar det om smarta lösningar signerade Randek.

Potential.

Och innovation.

– Utmaningen är daglig utveckling, att växa ännu mer och att behålla ledartröjan, säger Ola Skoglund.

Randek i Arvika leder utvecklingen i Europa på att bygga huselement. Platschef Ola Skoglund understryker att daglig utveckling av företaget för att behålla ledartröjan.
Randek i Arvika leder utvecklingen i Europa på att bygga huselement. Platschef Ola Skoglund understryker att daglig utveckling av företaget för att behålla ledartröjan. Foto: HP Skoglund

Ansvaret vilar på 35 anställda plus inhyrd personal, i symbios med moderbolaget Randek i Falkenberg som uppenbarligen visste vad det gjorde när det 2018 involverade Edanekläckta APR Automation i den tvåfamiljsägda koncernen.

250 miljoner

Nyligen landade en order från England, värd ungefär 250 miljoner kronor, hos Randek. Ännu en order, ska sägas, i ett ganska vanligt härad.

– Det rör sig om stora investeringar för kunderna.

De ska i gengäld förvänta sig de senaste systemen för väggar, golv, tak och takstolar. Isolerade element och om så önskas, håltagna för exempelvis el.

Allt gjort på förhand. Allt i fart, tempo och hundraprocentiga lösningar, utan svinn. Del vill säga, med optimal materialuträkning på robotsystem från 40 meter upp till 250 meter.

Färdiga element kan faktiskt levereras en bit till, ut till väntande trailer. Inte alls ovanligt i USA, antagligen med en ”trucker” som bara väntar på att få komma iväg.

Ola Skoglund sammanfattar det i ett ord:

– Effektivitetsboost.

Kända för systemet

Zerolabor är Randeks kronjuvel.

– Det systemet har vi blivit mest kända för, fortsätter Ola och visar på väggplanschen hur det ser ut sin fulla längd, och hur det kan byggas till och integreras för allas önskemål.

Det finns inga gränser.

– Vi kan gå in i en robotcell, konfigurera och fjärrstyra den härifrån. En ändring i en ritning är inget problem, vi löser det.

Lika hus är olika

Ola pratar på hus i allmänhet, att de kan se så lika ut men byggs olika.

– Nästan varje land vi levererar till bygger på sitt sätt. Det är också brist på personal som kan bygga.

Här är börjar det, hos Torbjörn Nilsson, elektrikern som lägger grunden till robotsystemens funktion. Hjärnan bakom allt är dessbättre en människa från Köla.
Här är börjar det, hos Torbjörn Nilsson, elektrikern som lägger grunden till robotsystemens funktion. Hjärnan bakom allt är dessbättre en människa från Köla. Foto: HP Skoglund

Randek är en av världens främsta leverantörer av högpresterande maskiner och kompletta system för effektiv hustillverkning. 90 procent går på export.

– Vi tillverkar fortfarande robotlösningar för svensk industri, det är en service som hänger med sedan företaget gick under namnet APR Automation. Annars har vi specialiserat oss på huselement och leder tillsammans med Japan utvecklingen.

På kundens begäran, lösningar enligt kundspecifika önskemål och ritningar.

– Innovation är Randeks ledord, problemlösning på hög nivå.

Personalen vid Randek i Arvika står för de smarta lösningarna. Alex Winberg tv och Pär Edman, programmerare på företaget, berättar att det hela tiden handlar om att utveckla och optimera systemen.
Personalen vid Randek i Arvika står för de smarta lösningarna. Alex Winberg tv och Pär Edman, programmerare på företaget, berättar att det hela tiden handlar om att utveckla och optimera systemen. Foto: HP Skoglund

Den prefabricerad hustillverkningen riktar sig till större företag på fyra kontinenter i 40 länder.

Men i Arvika är det relativt tyst om Randek.

– Det mesta går ju på export, om det kan vara en anledning. Vi är relativt anonyma , men tillgängliga och öppna för studiebesök samt den stora utmaningen, att rekrytera personal för att kunna fortsätta växa, och det vill vi.

Teknikcollage, samarbetet med kommunen och den lokala utbildningen i symbios med tillverkande industri, är enligt Ola en otrolig möjlighet till inträde i den högteknologiska miljön hos Randek.

– Det är utvecklande för oss som jobbar här, och det leder till nya arbetsuppgifter. Man känner att företaget satsar på oss, berättar programmerarna Alex Winberg och Pär Edman.

Världens bästa arbetsplats

Platschefen säger att det bygger på de anställdas engagemang, och att det i sin tur ligger till grund för att Randek ska vara världens bästa arbetsplats.

Stora ord, hög ambitionsnivå.

Men också så sant som det är sagt.

– Vi får träna på arbetstid, vi som bor en bit utanför Arvika får extra reseersättning, utomlandstraktamentet är väl tilltaget och när vi jobbar borta kanske två, tre veckor får vi några dagar ledigt för att se oss omkring, berättar Torbjörn Nilsson från Köla.

Han är elektriker, hjärnan bakom uppkopplingen av systemen.

– Det är här allt börjar, som Ola Skoglund uttrycker sig.

Om det rentav inte är i foajén där företagets ådra för unga innovatörer av nästa generation understryks.

– De anställdas barn fick rita och måla robotar som vi gjorde tavlor av och hängde upp här på väggen.

För att rama in framtidens fabrik.

Bäst i klassen. Randek i Arvika har utvecklat robotsystem för förtillverkade hus och leder utvecklingen på marknaden. Från lösvirke till färdiga väggelement.
Bäst i klassen. Randek i Arvika har utvecklat robotsystem för förtillverkade hus och leder utvecklingen på marknaden. Från lösvirke till färdiga väggelement. Foto: HP Skoglund
Kristian Karlsson är huvudprogrammerare vid Randek i Arvika. Fabriken är tillsammans med Japan världsledande på helautomatisk, förtillverkad hustillverkning.
Kristian Karlsson är huvudprogrammerare vid Randek i Arvika. Fabriken är tillsammans med Japan världsledande på helautomatisk, förtillverkad hustillverkning. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

ArvikaEkonomiExportRobotarTeknik och vetenskap

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.