Hoppa till huvudinnehållet

Krögarparet öppnar ny restaurang: ”Ska bli en samlingsplats”

Publicerad:
Förväntningarna är stora inför öppningen av Gattet restaurang och gästhamn.
Förväntningarna är stora inför öppningen av Gattet restaurang och gästhamn. Foto: HP Skoglund

I nästan tio år drev krögarparet Ölme Prästgård, en verksamhet de också startade upp.

Snart slår de upp dörrarna för en ny restaurang i Kristinehamns skärgård.

– Den här gången känns annorlunda, folk har höga förväntningar på oss, säger Ulrika Ternemar.

I Kristinehamns skärgård är bygget i full gång. Det hamras och spikas på det som ska komma att bli Gattet restaurang och gästhamn.

Trion som står bakom restaurangen är inga duvungar.

Johan och Ulrika Ternemar drev tidigare Ölme Prästgård och Cenneth Sangré har drivit flera företag inom eventbranschen. De kompletterar varandra bra.

– Det känns skönt att vi har lite olika erfarenheter. Kennet är entreprenör ut i fingerspetsarna och är duktig på företagande. Och så har jag och Johan vår kompetens inom restaurangbranschen, säger Ulrika Ternemar.

Höga förväntningar

Det är något speciellt med att vara med och starta upp en restaurang från början. Paret tar med sig erfarenheter från öppningen av Ölme, men får också nya.

När de startade i Ölme fanns det inte ett lika stort intresse för öppningen och inga visste vilka de var.

– Ingen uppstart är den andra lik. Den här gången känns annorlunda, folk har höga förväntningar på oss, på vår service och på vår mat.

”Det är ett plus att vara Kristinehamnare”

Hon lyfter också fram lokalen som något som ökar förväntningarna. Kristinehamnsborna har väntat på att något ska öppna i den, och det har varit många turer fram och tillbaka.

– Vi ska göra vårt bästa för att folk ska bli nöjda, och mer än så kan vi inte göra.

Restaurangen ska bli en samlingsplats för lokalbefolkningen men också en destination för turister.

– Vi ska försöka göra vår grej och hoppas att folk kommer ta emot det positivt. Sen går det inte att sticka under stolen med att det är ett plus att vara Kristinehamnare. Vi känner redan till den lokala branschen, känner mycket folk, och vill att det ska gå hur bra som helst.

Ny restaurang i Kristinehamn
Ny restaurang i Kristinehamn Foto: HP Skoglund

Fullt upp

Om allt går enligt plan får de tillträde till lokalen den 15 juni. Ett par veckor efter det hoppas de kunna öppna restaurangen.

Innan dess är det mycket som ska göras. När lokalen är färdig ska den inredas och personal behöver anställas.

– Det är mycket lättare att anställa när man redan är igång. Då vet man vad man har och vad man saknar i teamet. Nu ska vi försöka sätta ihop alla olika positioner samtidigt, vilket är svårt. Det finns inget att bygga runt, säger Ulrika Ternemar.

Restaurangen kommer att ha öppet året runt. Eftersom den ligger precis vid vattnet kommer fisk och skaldjur ta upp mycket plats på menyn, men det är ingen renodlad skaldjursrestaurang.

Närproducerade råvaror

Råvarorna kommer att vara producerade i Sverige, och i den mån det går från Värmland. Ulrika Ternemar upplever att gästerna efterfrågar lokalproducerat.

– Jag hoppas att det känns viktigt för alla. Det är viktigt för den lokala försörjningen av mat, och känns extra viktigt nu med tanke på världsläget. Sen gynnar det också företagare i livsmedelsbranschen som finns omkring oss.

På Gattet satsar paret på ett bredare koncept än på Ölme.

– Det ska passa fler. Det tror jag vi måste ha, för det kommer vara så många olika personer som vill besöka oss. I Ölme sökte sig folk till oss för att de gillade vår mat och vårt koncept. Samtidigt kommer man inte kunna tillfredsställa alla, tyvärr.

Sedan paret sålde Ölme Prästgård har de arbetat på olika håll. Ulrika Ternemar ser fram emot att ändra på det.

– Jag saknar att arbeta med min man. Det ska bli kul att få göra det igen. Det har funkat superbra i tio år, så jag hoppas och tror att det kommer få fortsätta så, säger Ulrika Ternemar.

Johan kökschef, Ulrika verksamhetschef och Cenneth som äger restaurangen tillsammans med Håkan Svensson.
Johan kökschef, Ulrika verksamhetschef och Cenneth som äger restaurangen tillsammans med Håkan Svensson. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

HandelKristinehamnKristinehamns skärgårdMat och dryckÖlmeÖlme PrästgårdRestaurangerUlrika Ternemar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.