Hoppa till huvudinnehållet

Begär tillsyn av rödlistad byggnad: ”Har under lång tid hanterats vårdslöst”

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Politikern Peter Sörensen (KPL) begär en skyndsam tillsyn av det gröna huset på Kvarnberget.
Politikern Peter Sörensen (KPL) begär en skyndsam tillsyn av det gröna huset på Kvarnberget. Foto: Joakim Strand

Den gröna huset är en kvarvarande rest av hur stadsdelen Kvarnberget såg ut efter den stora branden 1865.

Nu begär Karlstadpartiet Livskvalitet tillsyn av byggnaden som är utpekad som särskilt värdefull.

Det hänger ett stort hänglås utanför entrén till den gröna byggnaden i slänten mot järnvägsspåren. Även det röda utedasset är tillbommat, liksom jordkällaren. Den gröna huset är en av blott tre kvarvarande byggnader som vittnar om hur bebyggelsen såg ut på Kvarnberget efter den stora branden ödelagt stora delar av centrala Karlstad sommaren 1865.

”Huset ägs av kommunen och förvaltas av teknik- och fastighetsförvaltningen. Trots sitt höga värde har det under lång tid hanterats vårdslöst och tillåtits att stå tomt och oanvänt, vilket är det allra sämsta för ett gammalt hus”, skriver Peter Sörensen, talesperson för Karlstadpartiet, i ett pressmeddelande.

Han skriver att han begär en skyndsam tillsyn av byggnaden, som är rödlistad (särskilt värdefull) i kommunens kulturmiljöprogram.

”Huset har genom åren haft många hyresgäster, faktiskt ända fram i någorlunda modern tid. Och det borde rimligen gå att att hitta en lämplig användning för det också idag, kanske i regi av någon kulturförening”.

Peter Sörensen reagerar också på att omgivande buskar och träd har jämnats med marken.

”Den skövling av trädgården som nu skett är sorglig att skåda. Här borde rimligen krav på återplantering ställas”.

I ett mejl till VF skriver Karlstads kommun att buskarna endast beskurits ” vilket hör till normal skötsel av syrenbuskar” och att de kommer att växa upp igen. Anledningen till åtgärden är att den tidigare insynsskyddade tomten har blivit ett tillhåll för obehöriga personer.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättKarlstadKarlstadpartiet LivskvalitetKvarnbergetPeter SörensenTrädgård

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.