Karlstads kommun planerar för ett rejält omtag för Skåre centrum. Det kan öppna för Lecabs plan på ett åttavåningshus – men även en hel del annat.
– Tanken är att ta ett helhetsgrepp i enlighet med vårt koncept ”Byggvision”, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Tallgren (S).
Det har snart gått ett decennium sedan stadsbyggnadsförvaltningen drog igång ett detaljplaneprojekt för parkytan i Skåre centrum. Då främst i syftet att bygga bostäder för en äldre målgrupp. Lecab Fastigheter lanserade också i den vevan en plan på ett åttavåningshus på 40-50 lägenheter.
2016 strandade dock planerna på grund av osäkerhet kring riskerna vid höga vattenflöden i Klarälven.
– Länsstyrelsen påpekade att det behövdes en invallning för att minska översvämningsrisken. Det har legat på teknik- och fastighetsförvaltningens bord, och nu närmar vi oss en lösning, säger stadsbyggnadsarkitekten Jonas Zetterberg.
Det bekräftas också av Michael Sundholm på teknik- och fastighetsförvaltningen: 45 miljoner kronor finns budgeterade för en 2,6 kilometer lång skyddsvall.
– Det har varit ett komplext ärende, som alltid när det handlar om vatten. Men vi börjar närma oss projekteringsfasen, konstaterar han.
Allt eftersom tiden gått har dessutom nya frågor kommit i dagen för Skåre: Region Värmland har behov av större lokaler för vårdcentralen, KBAB har för avsikt att utveckla sitt bostadsutbud i stadsdelen och vill ha en plan att utgå ifrån. Dessutom har behovet av ett dubbelspår för järnvägen förbi Skåre blivit alltmer tydligt.
Förslaget som stadsbyggnadsnämnden har att ta ställning till vid sitt möte den 19 april är därför att en ny detaljplan påbörjas. De i dag gällande är från 1972 och 1986.
– Den här gången vill vi ta ett rejält helhetsgrepp, så tanken är att kombinera det här med vårt koncept Byggvision. Vi har genomfört det i Väse, Norsbygden och Ulvsby/Vallargärdet, och Molkom och Skåre ligger närmast på tur. Det gör att vi kan få ett helikopterperspektiv på frågan så vi inte hamnar i ofas – till exempel kommer även barn- och ungdomsnämnden in i bilden för att se över skolstrukturen, säger Anders Tallgren.