Hoppa till huvudinnehållet

80 dammar rivs ut – överlåtelse bara i särskilda fall: ”De har spelat ut sin roll”

Publicerad:
Kindsjön är en sjö som de närboende befarar ska påverkas om dammarna i närområdet rivs ut.
Kindsjön är en sjö som de närboende befarar ska påverkas om dammarna i närområdet rivs ut. Foto: Daniel Olausson

Dammen vid Råinjärv är en av drygt 80 dammar som Fortum har för avsikt att riva ut.

Dammarna har enligt Fortum spelat ut sin roll, förklarar dess fastighetschef Pernilla Spetz.

En intresseförening har bildats bestående av ett 50-tal medlemmar, samtliga med egenintresse av att bevara sjöarna och vattendraget runt Kindsjön och Råinjärv intakta, vilket föreningens ordförande Lars Nordström förklarade i VF tidigare i veckan.

– Vi opponerar oss inte mot sjöarna vid skogsmiljöerna, men där folk har sina sommarbostäder eller där det finns fastboende blir påverkan så kraftig att vi helt enkelt måste föra en dialog om hur det ska göras och vi har inte fått igång en sådan, sade han.

Förutom en dialog efterlyser man också svar på en del oklarheter innan Fortum lämnar in sin ansökan om utrivning, vilket man avser att göra före sommaren.

”I närområdet pågår process hos mark- och miljödomstolen för utrivning av dammen vid Holmtjärnet”, skriver Pernilla Spetz i ett mejl.

”Anledningen till Fortum ansöker om utrivning av dessa dammar är att de spelat ut sin roll i dagens energisystem med begränsade reglervärden.”

Vill avveckla dammar

Vi har i omgångar rapporterat om hur Fortum vill banta sitt innehav av dammar och hur det i många stycken är dammar runt om i länets norra delar som påverkas.

Enligt Fortums hemsida äger bolaget 121 vattenkraftverk och runt 240 mindre och större dammar. Och det är ett 80-tal av dessa som Fortum avvecklar på olika sätt och det handlar framför allt om att riva ut dem i syfte att återskapa vatten- och naturmiljön på platsen.

Men dammen kan också överlåtas, som i fallet med Badadammen utanför Torsby där parterna för tillfället har ärendet uppe hos mark- och miljööverdomstolen.

Och en överlåtelse är något som alltså diskuterats uppe vid Råinjärv, men det är i sig inte en självklarhet att bara lämna över en anläggning till någon annan intressent.

”En överlåtelse blir bara aktuellt i särskilda fall där man bedömer om mottagaren har kapaciteten att ta hand om dammen, omständigheterna för dammanläggningarna ser olika ut”, säger Pernilla Spetz.

LÄS OCKSÅ:

Damm på väg rivas ut – närboende förtvivlade: ”Känner oss överkörda”

Artikeltaggar

DammarFortumHolmtjärnetKindsjönMiljöRåinjärvSamhälleTorsby

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.