Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsforskare prisas av amerikansk tidskrift: ”En nyutvecklad metod”

Publicerad:
Den glada pristagaren, Björn Sjöstrand.
Den glada pristagaren, Björn Sjöstrand. Foto: Karlstads Universitet

Universitetslektorn i kemiteknik vid Karlstads universitet, Björn Sjöstrand, har fått pris för sin forskning om energieffektivisering vid tillverkning av mjukpapper.

Det meddelar universitetet i ett pressmeddelande under torsdagen.

Priset ”Early Career Investigator Award” delas ut av den vetenskapliga tidskriften BioResources vid North Carolina State University i USA.

I år har det gått till Karlstadsforskaren Björn Sjöstrand.

– Artikeln, som jag tilldelats pris för, handlar om en nyutvecklad metod för att mäta en specifik del av avvattning av mjukpapper på labb. Avvattning av pappersmassan är en energikrävande process vid all papperstillverkning. Jag tror resultaten kommer bidra till en mer energieffektiv produktion av premium-mjukpapper eftersom det nu går att genomföra genomfattande undersökningar i labbmiljö. Detta medför mer kunskap kring avvattningen utan att behöva testa i fullskala, vilket är både dyrt, tidskrävande och svårt, säger Björn Sjöstrand i ett pressmeddelande.

Björn Sjöstrands forskning genomförs inom ett projekt om genomblåsningstorkning, som har som syfte att bidra till ökad näringslivssamverkan, kunskap och kompetens inom både företag och akademi.

Forskningen ger bland annat större kunskap kring hur mjukpappersmaskiner kan designas och optimeras inför avvattning.

– Jag gratulerar Björn, vars processtekniska forskning verkligen ligger i framkant och det är en stor inspiration för alla knutna till forskningsmiljön Pro2BE här på Karlstads universitet. Det påvisar dessutom mycket tydligt nyttan av ett nära samarbete med industriföretag så att grundläggande mekanismer kan klarläggas och testas i en industriellt relevant utrustning, säger Agne Swerin, forskningsledare för Pro2BE, Processer och produkter för en hållbar bioekonomi i ett pressmeddelande.

Ta del av artikeln som Björn Sjöstrand tilldelats pris för här.

Artikeltaggar

Agne SwerinAkademiBioResourcesForskningIndustrierKarlstadKarlstads universitetNorth Carolina State UniversityStiftelsen för kunskaps- och kompetensutvecklingTeknik och vetenskapTidskrifterUSAValmet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.