Hoppa till huvudinnehållet

60 miljoner för ett bättre klimat – färjan till Jäverön kan elektrifieras 2024

Publicerad:
Att elektrifiera färjan till Jäverön skulle kosta cirka 4,5 miljoner kronor. Åtgärden är på förslag inför 2024.
Att elektrifiera färjan till Jäverön skulle kosta cirka 4,5 miljoner kronor. Åtgärden är på förslag inför 2024. Foto: Helena Dahlgren

2022 och 2023 öronmärktes 50 miljoner kronor för att minska kommunens klimatutsläpp.

Nu ska ytterligare 30 miljoner fördelas för 2024 och därefter lika mycket för 2025.

– Det är en politisk satsning för att genomföra de åtgärder som gör mest skillnad för klimatet, säger Monika Bubholz (MP).

Hon är kommunalråd och ordförande i teknik- och fastighetsnämnden. Det är facknämnden som kommunfullmäktige har tilldelat 60 miljoner.

– Det är teknik och fastighet som gör investeringarna, men det är de olika förvaltningarna som har tagit fram förslagen, sedan räknar man på vilka förslag som ger mest pang för pengarna, säger Bubholz.

Bruttolistan omfattade över 100 idéer på åtgärder inför budgetåret 2024. Miljönämnden har bantat listan till 14 åtgärder som kostar 30 miljoner att realisera och sänker kommunens driftkostnader med knappt en och en halv miljon kronor.

Det största posten är solceller på byggnader. Där avsätts drygt 4,5 miljoner kronor. Att elektrifiera den befintliga färjan över till Jäverön beräknas kosta ungefär samma summa. Elektrifieringen sänker årskostnaden med knappt 57 000 kronor.

Att byta ut fossildrivna traktorer mot robotgräsklippare skulle spara drygt 103 000 kronor om året. Förslaget beräknas kosta en miljon kronor.

– Jag tycker att det är jätteviktiga pengar. Det kan röra sig om småsaker som en förvaltning kanske inte gör ett eget äskande för. Här finns möjligheten att få in åtgärden i ett större paket, säger Monika Bubholz.

Miljönämnden har även fördelat två miljoner kronor för en åtgärd på Sjöstadsverket som var planerad 2023, men inte blir av. Halva summan läggs i stället på fönsterbyten i befintliga fastigheter.

Klimatåtgärderna såg dagens ljus 2022, då var budgetpengen 25 miljoner som inför 2024 höjs till 30 miljoner.

Förslagslistorna skickas vidare till kommunstyrelsen inför budgetbeslutet i juni.

50 miljoner för att spara på klimatet – och driftbudgeten

FAKTA

Några av miljönämndens förslag på åtgärder.

Solceller på byggnader – 4 560 000 kronor

Elektrifiering av färjan till Jäverön – 4,5 miljoner

Belysningsbyten utemiljö, utöver plan – 4 miljoner

Belysningsbyten på byggnader – 4 miljoner

Zhagastyrning på belysningsstolpar – 4 miljoner.

Trä som stommaterial – 1,5 miljoner

Byte av ventilation – 1,3 miljoner

Robotgräsklippare – 1 miljon

Ofördelat pott – 3,1 miljoner

Källa: Karlstads kommun.

Artikeltaggar

Bostad och byggenJäverönKarlstadKommunstyrelsenMiljöMiljöpartietMonika BubholzSolceller

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.