Hoppa till huvudinnehållet

Viktigt steg för nya teknikhuset – mål om byggstart redan i höst

Publicerad:
Det nya teknikhuset ska bland annat inhysa ett flertal gymnasieprogram och målsättningen är fortsatt att byggnationen ska stå klar till höstterminen 2025.
Det nya teknikhuset ska bland annat inhysa ett flertal gymnasieprogram och målsättningen är fortsatt att byggnationen ska stå klar till höstterminen 2025.

Detaljplanen har nått politiken och därmed är ett viktigt steg för det nya teknikhuset taget.

Än lever hoppet om att ha det väldiga bygget klart till höstterminen 2025.

– Jag tror det är tajt, men det är en dröm, säger Boo Westlund (OR), ordförande i barn- och bildningsutskottet.

Efter en tids arbete är nu den plan som ska göra det möjligt att anlägga det så kallade teknikhuset på det utvidgade skolområdet vid Älvstranden bildningscentrum klar.

Den har tagit sig igenom två politiska instanser och med bred politisk enighet lär den göra det även i kommunfullmäktige om ett par veckor.

Sedan börjar nästa fas.

– Blir beslutet sedan inte överklagat så ska vi kunna gå ut med en upphandling mot slutet på maj. Så det är stort, det är en enorm satsning, säger Boo Westlund, som också är vice ordförande i kommunstyrelsen.

Och då väntar nästa orosmoment. Kommunen har i budgeten för 2023 avsatt sammanlagt 280 miljoner kronor för kostnader kopplade till projektet, men vad notan landar på i slutändan är helt upp till de anbud som kommer in senare i år.

– Det är lite så där skräckblandat. Det är stort samtidigt som vi inte vet vad det kommer att kosta, så det finns mycket osäkerhetsfaktorer samtidigt som det är fullständigt nödvändigt och kommer bli jättebra när det väl är klart. Men självklart pirrar det lite i magen när vi pratar om summor på kanske uppemot 300 miljoner kronor, säger Boo Westlund.

Boo Westlund (OR) är glad över att detaljplanen för att utvidga skolområdet i Hagfors är klar, samtidigt som han är lite orolig över den kostnadsbild bygget kan få när kommunen går ut på upphandling senare i vår.
Boo Westlund (OR) är glad över att detaljplanen för att utvidga skolområdet i Hagfors är klar, samtidigt som han är lite orolig över den kostnadsbild bygget kan få när kommunen går ut på upphandling senare i vår. Foto: Peter Bäcker

I Arvika har man fått dra i handbromsen för en renovering på Taserudsgymnasiet eftersom den beräknades kosta 293 miljoner kronor.

Exakt hur långt Hagfors kommun kan sträcka sig för att få teknikhuset genomfört blir förstås en rent spekulativ fråga i nuläget.

– Även om det alltid finns en smärtgräns någonstans, men vi är redan idag i lokaler som är för dåliga för många program, som bygg, industri, fordon och el. När det gäller bygg är vi dessutom i lokaler som är utdömda och där har vi dispens fram till 2025.

– Det måste ju göras nu och det ska bli gôtt att det kommer igång, säger Tomas Pettersson (S), tillförordnat oppositionsråd.

– Sedan får vi ju se hur det går att justera. Drar det iväg med kostnader så får vi säkert bromsa i andra änden och skjuta på något annat program, men vi tror absolut på att köra igång det nu.

Kan det rentav bli byggstart redan i höst?

– Faktiskt, det skulle vara väldigt bra om vi hinner komma igång i år. Kommer vi ut med anbud i maj så kanske vi kan ha det klart efter semestern. Så det känns mycket bra, vi har ju ägnat många år åt planläggningar för att väl komma fram till genomförandefasen, säger Boo Westlund.

LÄS OCKSÅ:

Utreder framtidens skola med högt mål: ”Vi ska ligga i topp”Nytt teknikhus i Hagfors: ”Den största satsningen i kommunen”Omstridda "storskolan" i Hagfors fyller tio år

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumBoo WestlundBostad och byggenBudgetarDetaljplanerHagforsHagfors kommunKommunstyrelsenOberoende realisterSkola och utbildningTaserudsgymnasietTomas PetterssonUpphandling

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.