Hoppa till huvudinnehållet

SD: Regionen måste börja prioritera kärnverksamhet i stället för flum

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
Regionen borde prioritera annorlunda, menar debattörerna.
Regionen borde prioritera annorlunda, menar debattörerna. Foto: Håkan Strandman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Bäste värmlänning! Tror du att dina skattepengar går till att säkerställa en god vård med hög kvalité och starka resurser den dagen du faktiskt behöver vård? Nej, tyvärr.

Ni har säkert, precis som vi, hört hur politiker från höger till vänster ältar, likt programmerade robotar på kommando, om de svåra ekonomiska tiderna och dess konsekvenser det får för verksamheterna. Trots ständiga alarmerande uttalanden från politiker och höga tjänstemän om den illavarslande ekonomin, agerar samma personer ändå som om pengarna växer på träd.

Vad hände med alla fina ord om ansvarstagande och återhållsamhet givet den ekonomiska situationen som råder? Vi befinner oss i en svår ekonomisk tid, vilken genomsyrar varje verksamhet som är att betrakta som kärnverksamhet, likt en röd tråd. Det må vara ett problem sprunget ur omvärldsläget, vilket vi politiker på lokal nivå har minsta rådighet över. Däremot har vi som politiker på regional och lokal nivå ett ordentligt ansvar att säkerställa att de offentliga medlen används på ett sätt som i första hand gynnar den enskilda medborgaren.

Ni vet den medborgaren som kliver upp på morgonen, går till jobbet för att försörja sin familj och betalar skatt för att den dagen när olyckan eller sjukdomen är framme, få sin vård med hög kvalité och framför allt i tid innan sjukdomstillståndet blivit värre.

Det är rimligt att anta att det är så det ska vara. Men tyvärr, i stället för att faktiskt säkerställa en god och nära vård som ger dig den behandlingen du behöver i tid, så verkar annat rent flum ha en högre prioritet.

Ja, men vad sägs om att spendera 40 miljoner på konst till nya centralsjukhuset (CSK)? Ja, där har vi ju lösningen på god och nära vård i tid för våra medborgare, enligt vissa politiker och partier i region Värmland. Nej det är inte lösningen för en bra vård med den ”återhållsamma” summan om 40 miljoner kronor för konst som inte kommer rädda ett enda enskilt liv.

Lite ironiskt försökte Socialdemokraterna vinna politiska poäng under regionfullmäktiges sammanträde genom att påstå att Sverigedemokraterna inte tänker på att vårdpersonalen ska få en fin arbetsmiljö genom konstnärlig utsmyckning. På riktigt, hand upp all vårdpersonal som hinner stanna upp och njuta av konst under ett arbetspass. Det är uppenbart att Socialdemokraterna inte lever i samma verklighet som vår fantastiska vårdpersonal.

Att likt Leif Östling fråga sig ”vad fan får jag för pengarna” tycks aldrig ha legat bättre i tiden än nu. För det är frågan varje enskild skattebetalare bör ställa sig själv. Och gör ni inte det, så kan jag berätta för er att ni dels får konstnärlig gestaltning för 40 miljoner, ni får miljöstrateger, jämställdhetsstrateger, kommunikatörer och byråkrater i en uppsjö vars enda existensberättigande är att skriva fina och prydliga dokument om hållbarhet, miljö, jämställdhet, integrationsanalyser och utredningar för att utreda tidigare utredningar som fastnat i det politiska träsket.

Det är med råge läge att säga ifrån! De ständigt växande byråkratiska kolosserna, med sitt huvuduppdrag som tycks vara att ”imponera” på Sveriges kommuner och regioner (SKR), måste få ett slut.

Slöseriet på tjänster som inte har någon som helst inverkan på kärnverksamheten och i synnerhet vården, måste få ett slut. Slöseriet på inköp av fika till politikerna vid varje sammanträde måste få ett slut. Slöseriet på inköp av konstnärlig gestaltning för hutlösa summor, som 95 procent av vårdtagarna inte bryr sig om måste få ett slut.

Ska våra skattepengar finansiera region- och kommuntopparnas besök på vernissager eller rädda liv? För Sverigedemokraterna är det inget snack om att det är liv vi ska rädda och inte skicka toppar på vernissager.

Robin Lennartsson (SD), ledamot regionfullmäktige

Mikael Strandman (SD), regionråd i opposition

Johnny Grahn (SD), ledamot regionfullmäktige

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadDebattJohnny GrahnMikael StrandmanRegion VärmlandSocialdemokraternaSverigedemokraternaVårdVärmlands län