Hoppa till huvudinnehållet

Jag tänker säga ”mäss” tills Språkrådet hör mig

Publicerad:
Förlåt, skrikiga fågelskrälle, för att du inte har ett rimligt pluralnamn i Sverige.
Förlåt, skrikiga fågelskrälle, för att du inte har ett rimligt pluralnamn i Sverige. Foto: Stian Lysberg Solum

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det svenska språket är dumt i huvudet och det är dags att någon säger ifrån.

En gås – flera gäss.

En mus – flera möss.

En mås – flera måsar.

Japp, så är det – MEN VARFÖR? Jag köper det inte. Jag! Vägrar!

Minns ni när Kishti Tomita satt i Idol-juryn? När hon tog i från tårna och vrålade ”det är orimligt” högt som bara satan? Det är jag. Je suis Kishti. I alla fall varje gång jag pratar om mäss – som det borde heta, om det finns någon sorts rimlighet i det här dumma landet med det här dumma språket.

Det är väl märkligt nog att möss inte heter musar och att man säger gäss i stället för gåsar, men när svenska nu är så dumt och krångligt som det är borde det i alla fall finnas någon kontinuitet?

Men Språkrådet verkar inte vara omöjliga. Varje år accepterar de en massa nya ord så hoppet för ett rimligare språk lever. Från och med nu tänker jag prata orimligt mycket om mäss tills Språkrådet hör min bön.

Artikeltaggar

KrönikorSpråkSpråkrådet