Regeringen satte stopp 2021.
Nu försöker Karlstads kommun och Bomstadbaden camping igen.
– Det blir en mycket större och friare passage i kombination med ett rörligt liv runt udden, säger David Nordentjell, vd för Bomstadbaden camping.
2016 inledde Karlstads kommun ett tillsynsärende på den familjeägda campingen med anor från 1927. Ett antal privatpersoner ansåg att allmänhetens tillträde till strandlinjen begränsades av campare som brett ut sig väl mycket.
För att bringa ordning i strandskyddsbestämmelserna och bygglovsärendena började Karlstads kommun att rita på en detaljplan som antogs i maj 2020.
Länsstyrelsen upphävde planen i september 2020 med hänvisning till strandskyddet kring udden. Kommunen hade inte visat att marken vid udden var ianspråktagen för camping innan det generella strandskyddet infördes 1975. Det fanns även frågetecken för om allmänheten verkligen hade fri passage runt udden.
Tvisten togs ända upp till regeringen och jämställdhets- och biståndsminister Märta Stenevi (MP) som i oktober 2021 gick på länsstyrelsens linje.
Nu har Karlstads kommun gjort ett omtag. En justerad detaljplan är ute på remiss, så kallad granskning, till 12 maj.
– Vi hoppas att planen ska gå igenom med de justeringar som gjorts. Vi haft en dialog med länsstyrelsen, men inte fått några definitiva svar. Det får vi under granskningen, säger Jonas Zetterberg, kommunens planchef.
Vad är det då som är nytt?
Jo, säsongscamparna får maka på sig från udden. I stället reserveras de 40-talet platserna för dygnscamping.
– Vi har haft säsongscamping på udden sedan 1970-talet. Husvagnar har stått mer eller mindre över hela sommaren, vissa på uppställning under vintern. Då anses de som fast förankrade. Nu har vi landat i att det ska vara en rörlig del på udden, vilket är i linje med vad länsstyrelsen tidigare sagt, säger David Nordentjell.
Säsongscamparna ska erbjudas en annan plats. Exakt var ber David Nordentjell att få återkomma om.
– Jag vill vänta tills detaljplanen går igenom så att jag vet vad vi får och inte får göra på området.
Det finns en ekonomisk aspekt i att försöka behålla så många säsongscampare som möjligt.
– De bokar för hela säsongen och då får vi in pengar i maj vilket ger en ekonomisk trygghet. Vi är inget stort företag, säger David Nordentjell.
Högsäsongen för campare börjar vid midsommar och sträcker sig sju till åtta veckor framåt.
I det nya förslaget har även den planerade strandpromenaden flyttats längre upp på stranden. I det tidigare förslaget planerade kommunen att säkra tillgängligheten med spångar där det fanns risk för höga vattenflöden.
– Det är en svårdefinierad strandlinje där vi utgått från medelvattennivån i Vänern. I och med att det är långgrunt är det svårt att träffa rätt. Nu har vi lagt promenaden på det som är gräs, säger Jonas Zetterberg.
Bomstadbaden har också letat fram nya bilder som visar att det funnits campingverksamhet på udden innan strandskyddet infördes 1975. I så fall åsidosätts strandskyddet på 100 meter.
– Diskussionen har egentligen varit vilken typ av camping som fanns före 1975. Vissa menar att det inte var säsongscamping utan rörlig camping, säger David Nordentjell.
I den nya detaljplanen avsätts udden just för dygnscamping.
I februari beviljades Bomstadbaden dispens från strandskyddet för en 100 meter lång badbrygga i plast vid badplatsen. Länsstyrelsen vill emellertid syna kommunens dispens i sömmarna.
– Jag ska skriva ett svar under kvällen, men efter att ha pratat med länsstyrelsen är jag inte jätteorolig. Det är tydligen standardförfarande att de tar in ansökningar om bryggor för prövning, säger David Nordentjell.
Bryggan, som ska ligga i under sommarmånaderna, är tänkt att underlätta för badande gäster.
– Det är ingen privat brygga och utan tvärtom en allmän brygga som ökar tillgängligheten. Min farfar hade dessutom en rutschkana och liknande bryggor där tidigare.
Andra nyheter för året är att äventyrsgolfbanan utökas från nio till 18 hål och att en solcellspark ska vara på plats innan sommaren.