Hoppa till huvudinnehållet

Scharlakansfeber och halsfluss ökar i Värmland – ”Ska alltid söka vård”

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland, får rapporter om allt fler fall av  scharlakansfeber och halsfluss i Värmland.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland, får rapporter om allt fler fall av scharlakansfeber och halsfluss i Värmland. Foto: Tommy Andersson

Vintersjukdomarnas tid är inte över.

Smittskydd Värmland får rapporter om fler fall av scharlakansfeber och halsfluss.

– Vi har även ett antal fall av invasiva grupp A-streptokocker, även om de inte är en ökande trend, där personer har avlidit, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland.

Flera media har den senaste tiden rapporterat om att antalet fall av grupp A-streptokocker har ökat både i Europa och Sverige. Region Värmland utgör inget undantag.

– Vi ser en ökande trend även i Värmland även om vi inte kan räkna antalet fall i Sverige, säger Anna Skogstam.

Det är endast infektioner orsakade av invasiva grupp A-streptokocker (iGAS) som är anmälningspliktiga. Det är då bakterien lämnar huden och halsen och tar sig in i blodomloppet och kan orsaka blodförgiftning.

– Det är en väldigt allvarlig diagnos, säger Anna Skogstam och berättar att det finns ett par rapporterade dödsfall i Värmland under 2023.

Men det är sällsynt att man blir allvarligt sjuk. Penicillin råder i allmänhet bot på sjukdomen.

Grupp A-streptokocker kan orsaka halsfluss, hud- och mjukdelsinfektioner, sårinfektioner och scharlakansfeber. Det är ovanligt att vuxna drabbas av scharlakansfeber – det förekommer främst hos barn. Den vanligaste diagnosen i alla åldrar är halsfluss.

– Som jag förstått har de flesta regioner i Sverige sett en ökad förekomst av scharlakansfeber, den är mer vanlig i Värmland än andra år. Det tror jag beror på att barnen börjar vara mer i vardagen igen och då sprids smitta, säger Skogstam.

Under pandemitiden var de sociala kontakterna begränsade och därmed är mottagligheten större nu än innan pandemin.

– Det finns också vissa typer av grupp A-streptokocker som är mer sjukdomsframkallande än andra. Det är något man tittar på, både i EU och på nationell nivå, säger Anna Skogstam.

Vilka sympton bör man som förälder vara uppmärksam på hos barn?

– Har man hög feber och allmänpåverkan ska man alltid söka vård. Det gäller såväl barn, ungdomar som vuxna, svarar Anna Skogstam och fortsätter:

– De klassiska symptomen på scharlakansfeber är annars feber, tilltagande halssmärta, illamående och så får man karaktäristiska hudutslag som ofta börjar i armhålor och ljumskarna för att sedan breda ut sig på kroppen. Smultrontunga är också utmärkande.

Anna Skogstams bästa tips för att undvika att bli sjuk är sunt förnuft. Undvik att umgås med andra, om du eller motparten uppvisar symptom, och ha en god handhygien.

Den annalkande vårvärmen är också ett positivt tecken.

– När det blir varmare vistas man mer utomhus och dessutom smittar infektioner i övre luftvägarna inte lika lätt när det är varmt ute.

Artikeltaggar

Anna SkogstamBakterierEUInfektionerRegion VärmlandSjukdomSmittorSmittskydd VärmlandVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.