Hoppa till huvudinnehållet

Micke var Sveriges första snickerista – bygger åt 13 förskolor: ”Drömjobbet”

Publicerad:
Micke Torstensson kan titulera sig Sveriges första snickerista. Här med barnen Walter Nilsson Rönning och Wilmer Morberg på Stockfallets förskola.
Micke Torstensson kan titulera sig Sveriges första snickerista. Här med barnen Walter Nilsson Rönning och Wilmer Morberg på Stockfallets förskola. Foto: HP Skoglund

Det är inte alla som är den första i sin yrkesgrupp. Men Karlstadsbon Micke Torstensson kan kalla sig Sveriges första snickerista.

– Det är häftigt och jag brukar poängtera det. Men det är arbetsuppgifterna som gör att jag vill jobba med det här, säger han.

Micke Torstensson, 56, är utbildad förskollärare. Det var vad han arbetade som fram till våren 2018. Då fick han en förfrågan om att ta tjänsten som Sveriges första snickerista.

– Jag blev faktiskt headhuntad efter jag lagt ut en bild av min hemmabyggda altan på sociala medier. Min dåvarande huvudchef hörde av sig och sa att jag borde söka tjänsten och på den vägen är det, säger Micke Torstensson.

Att jobba som snickerista innebär att han har ansvar för att tillverka prylar till inne- och utemiljön på förskolor i Karlstad. Han utför också enklare reparationer och underhåll samt hjälper till med en del lättare aktiviteter. För närvarande utför han arbeten åt 13 förskolor.

Just nu håller jag på att tillverka ett hus som ska föreställa de färgglada figurerna babblarnas hem.
Micke Torstensson

– Just nu håller jag på att tillverka ett hus som ska föreställa de färgglada figurerna babblarnas hem. För ett tag sedan gjorde jag fågelholkar och en kiosk som barnen kan leka i. Jag får hela tiden in önskemål från förskolornas rektorer om vad som behövs i deras undervisningsmiljö. Ibland är jag också med och planerar utifrån egna idéer, säger Micke Torstensson.

Fågelholkar är några av de saker som Micke Torstensson har tillverkat.
Fågelholkar är några av de saker som Micke Torstensson har tillverkat. Foto: HP Skoglund

Viktigt med återbruk

Med 13 förskolor som arbetsunderlag är vardagarna välfyllda. Huvudkontoret, tillika verkstaden, finns i Stockfallets förskola.

– Jag har en plan för varje dag. Den börjar ofta med att jag attesterar fakturor innan jag beger mig ut till en förskola på förmiddagen, åker tillbaka till Stockfallet för lunch, för att sedan bege mig ut till en annan när jag har ätit klart, säger Micke Torstensson.

Många av de saker som görs, tillverkas i plywood. Han använder också en hel del återvunnet material.

– Jag försöker hela tiden att spara grejer jag kommer över. Nästan allt kan återbrukas på något sätt. Min arbetsbänk är gjord av garderobsdörrar och uttjänta lådor, säger snickeristan och visar en uppsjö av gamla hjul som han tror ska komma till användning.

Huvudkontoret, tillika verkstaden, finns i Stockfallets förskola.
Huvudkontoret, tillika verkstaden, finns i Stockfallets förskola. Foto: HP Skoglund

Säkerheten främst

När Micke Torstensson åker ut till förskolorna drar han ofta till sig barnens nyfikenhet.

– De brukar vara runt fötterna på mig och är genuint intresserade av vad jag håller på med. Jag får ofta frågor om vad det är jag gör.

På tal om barn tillverkas alla saker med hänsyn till att de ska vara användarvänliga och säkra. Även om 56-åringen alltid haft fallenhet för det praktiska ställs han inför utmaningar när det kommer till prylarnas utformning.

– När jag gör ett staket måste jag ta med i beräkningen att det ska vara tillräckligt kort avstånd mellan spjälarna, annars tar barnen sig ut, säger Micke Torstensson och fortsätter:

– Vid ett tillfälle byggde jag en inomhusvägg med fönster. Det visade sig att fönstren var i den storleken att barnen kunde fastna i dem. Därför fick jag plugga igen dem.

En hel del återvunnet material används.
En hel del återvunnet material används. Foto: HP Skoglund

Fler snickeristas

Micke Torstensson berättar att han har hittat arbetet där han kan blanda det bästa av två världar: sitt intresse för att bygga saker samt att arbeta med barn.

– Det är drömjobbet för mig och jag kommer att hålla på med det här fram till dess att jag går i pension. Variationen är stor. Varje dag är det någon ny sak jag behöver ta itu med. Därför lär jag mig mycket också, säger han.

Dessutom är han inte längre ensam snickerista i Karlstad. Sedan han anställdes har han fått två kollegor med samma yrke i kommunen.

Jag kommer att hålla på med det här fram till dess att jag går i pension.
Micke Torstensson

– Det är bra att vi har blivit fler eftersom vi kan ringa och fråga varandra saker. Däremot fungerar det inte att samarbeta eftersom vi ansvarar för olika förskolor.

Enligt Micke Torstensson behövs det fler snickeristas i kommunen.

– Arbetsuppgifter finns det gott om och det skulle vara bra att ha fler kunniga personer att diskutera med.

Förskollärare Martha Falk och Micke Torstensson diskuterar hur ett solskydd på Stockfallets förskola ska sättas upp.
Förskollärare Martha Falk och Micke Torstensson diskuterar hur ett solskydd på Stockfallets förskola ska sättas upp. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

ArbeteBarnFörskolorKarlstads kommun

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.