Hoppa till huvudinnehållet

När pizzan kom till Värmland – Napoli fyller 50 år: ”Ska fira flera gånger i år”

Publicerad:
Restaurang Napoli var vid öppningen 1973 Värmlands första pizzeria. Nu tänker Malek Kirbas och Alkan Güler fira 50-årsjubileet vid flera tillfällen under året.
Restaurang Napoli var vid öppningen 1973 Värmlands första pizzeria. Nu tänker Malek Kirbas och Alkan Güler fira 50-årsjubileet vid flera tillfällen under året. Foto: HP Skoglund

Fram till våren 1973 hade inte många värmlänningar sett eller smakat de runda, platta, mystiska maträtterna som kallades ”pizza”.

Men då öppnade Napoli – och inget blev sig längre likt. Förutom själva restaurangen på Haga, möjligtvis.

– Vi ska fira jubiléet flera gånger under året, säger kollegorna Malik Kribas och Alkan Güler.

I dag är det nästan omöjligt att tänka bort pizzan från den svenska cuisinen. Bara på nyårsdagen säljs varje år minst ett par miljoner stycken på tusentals olika restauranger.

Men så har det inte alltid varit. Den allra första renodlade pizzerian i landet slogs upp i Stockholm så sent som hösten 1969, och bara några få år senare var alltså turen kommen till Karlstad.

Om Karlstadsborna var med på noterna? Jodå, det kan fastighetsägaren Anders Österberg vittna om. På den tiden var han själv i 25-årsåldern och minns hur köerna ringlade sig långa utanför:

Malek Kirbas och Alkan Güler har hyrt in sig i Anders Österbergs hus på Haga sedan början av 2000-talet. Men krogen stammar ända sedan 1973.
Malek Kirbas och Alkan Güler har hyrt in sig i Anders Österbergs hus på Haga sedan början av 2000-talet. Men krogen stammar ända sedan 1973. Foto: HP Skoglund

– Det var helt otroligt, faktiskt! Jag hade själv testat pizza en gång tidigare, på en resa ned till Italien i slutet av 1960-talet. Men detta var nåt annat – jag åt väldigt, väldigt mycket pizza här i början, berättar han roat.

Anders har anslutit till bordet där Malik Kirbas och Alkan Güler redan tagit plats för att bidra med lite historik om byggnaden. Det visar sig att hans farfar Robert Österberg redan 1905 öppnade järnhandel i samma lokal där Napoli sedermera etablerades.

– Det har faktiskt bara varit två verksamheter där under alla år, först järnhandel i nästan 70 år och sen restaurang. Det är ganska häftigt.

Österberg minns också mycket väl Ante ”Tony” Nimac som var mannen bakom pizzeriasatsningen. Tolv olika varianter fanns på menyn och de kostade från sex kronor och uppåt.

Malek Kirbas älskar när äldre gäster återvänder efter många år utanför länet och berättar om sina minnen från Napoli.
Malek Kirbas älskar när äldre gäster återvänder efter många år utanför länet och berättar om sina minnen från Napoli. Foto: HP Skoglund

– Ante var duktig på att driva verksamhet, men lite mer ”glidartypen”. Jag såg aldrig honom baka nån pizza själv. Han var ju här för några år sen, eller hur?

– Ja, han kom hit för tio-tolv år sedan och tyckte det var fint att vi inte ändrat så mycket från hans tid. Han bor utomlands nu för tiden, men nu är det ett bra tag sedan jag hörde ifrån honom, säger Alkan Güler.

Han och Malik kom in i bilden år 2000, och de har varit noga med att bevara det som med åren kommit att bli Napolis särdrag: kristallkronorna, de mörka borden, känslan av en stilfull kvarterskrog.

Alkan Güler konstaterar att antalet pizzor på menyn fyrdubblats sedan starten, bland annat med Salame som bland annat innehåller italiensk salami och ruccolasallad.
Alkan Güler konstaterar att antalet pizzor på menyn fyrdubblats sedan starten, bland annat med Salame som bland annat innehåller italiensk salami och ruccolasallad. Foto: HP Skoglund

– Det är inte jättevanligt att en restaurang överlever årtionde efter årtionde under samma namn och med ungefär samma koncept. Skillnaden från starten är mest att vi erbjuder en del annat på menyn utöver pizza, som ett antal kött- och pastarätter och så vidare, förklarar Malik Kirbas.

Eftersom de har årtalet från grundandet, 1973, tryckta i stora bokstäver på fönstret ut mot Hagatorget har stamgästerna länge påmint dem om jubileet. Och mycket riktigt finns det en plan för firande.

Redan denna påsklovsvecka, faktiskt:

Interiören har inte förändrats drastiskt under åren, något Maleks och Alkans vicevärd Anders Österberg uppskattar. ”De sköter stället med stil och klass”.
Interiören har inte förändrats drastiskt under åren, något Maleks och Alkans vicevärd Anders Österberg uppskattar. ”De sköter stället med stil och klass”. Foto: HP Skoglund

– Ja, under tisdag-onsdag kommer vi att erbjuda pizzor till jubileumspris: 73 kronor, för att hylla öppningsåret. Då kan man välja mellan ett tiotal av de mest klassiska pizzorna som troligen fanns med från början: Vesuvio, Capricciosa, Quattro Stagione och så vidare.

Det lär bli hårt tryck under de dagarna – har ni laddat upp med extrapersonal?

– Haha, alla tillgängliga kommer vara inne, den saken är klar. Jag hoppas Karlstadsborna uppskattar det och jag gissar att vi får fullt upp, säger Malek Kirbas.

Under 2023 vankas sedan ytterligare ett par tillfällen då de 50 åren ska firas, dels i sommar på uteserveringen och dels framåt hösten.

Så här såg det ut i VF-spalterna i april 1973, strax efter att Napoli slagit upp portarna.
Så här såg det ut i VF-spalterna i april 1973, strax efter att Napoli slagit upp portarna. Foto: Arkiv

– Absolut, men vi får återkomma till exakt vad det innebär längre fram. Det känns i alla fall verkligen som något vi vill fira, det är roligt och hedersamt att få vara en del av historien kring Napoli, säger Alkan Güler.

Malek Kirbas fortsätter:

– Det händer då och då att vi får in äldre gäster som berättar att de åt sin allra första pizza här, eller som återvänt till Karlstad efter många år och kommer hit och äter för att de har fina minnen härifrån. Nu vill vi ge tillbaka lite!

Artikeltaggar

ItalienJubileumKarlstadMat och dryckPizzaRestaurangerStockholmUteserveringar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.