Chefen inför ambulanssommaren: ”Ett visst bortfall är oundvikligt”

Publicerad:
Med en handfull justeringar och en ny arbetsmodell i skarpt läge tror sig Andreas Norling ha fått ihop ett upplägg som ska fungera för ambulansverksamheten i sommar. Foto: Helena Karlsson

Ambulansledningen har presenterat sitt förslag till hur man ska lösa den ständigt känsliga sommarbemanningen.

Det har vållat en del oro och kritik – särskilt eftersom en del resurser dras ned.

– Det kan jag absolut förstå. Men det här är ett förslag och vi har utmaningar i vår vardag annars också med till exempel korttidsfrånvaro, säger verksamhetschef Andreas Norling.

Han förklarar att man, enligt det förslag som ambulanspersonalen fick presenterad för sig tidigare i veckan, är och justerar lite här och där för att hitta en organisation som ska fungera så bra som möjligt under den period på året när personalen ska vara ledig.

Där det som väckt störst frågetecken på sina håll tycks vara förslaget om att dels dra in den dagambulans som utgår från Torsby under lördagar och söndagar, dels att var fjärde natt ställa en ambulans i Filipstad, Kristinehamn, Råda och Säffle. Den bilen körs istället mellan klockan 8-22 de dagarna.

– Ja, jag såg att det har kommit ut uppgifter om att ambulansverksamheten nattetid skulle försvinna från några orter, men det har över huvud taget inte diskuterats. Det blir ett antal timmar var fjärde natt som de stationer som har mer än en bil får en verksamhet som begränsas till en viss omfattning, säger Andreas Norling.

– Det jag också tycker att man missar här är att vi faktiskt också kompenserar genom att utöka vår verksamhet på andra orter, och att vi jobbar tillsammans som en helhet.

Ska hjälpa varandra

Han berättar om hur man ska täcka upp för varandra och om den larm- och ledningscentral man byggt upp som ska göra de initiala bedömningarna än mer pricksäkra.

– Men att det blir ett visst bortfall är oundvikligt för där har vi ju en lagstadgad ledighet för personalen att ta hänsyn till. Det här är ett förslag som ska riskbedömas och diskuteras med våra fackliga samarbetspartners och beroende på vad vi finner i diskussionerna ska vi upprätta handlingsplaner. Så det är i sin linda än.

Ny arbetsmodell

Man har sedan tidigare kommit överens om en periodiserad arbetsmodell som sätts i skarpt läge först i sommar och det är just kombinationen av allt detta, plus det faktum att sommarperioden är intensiv även i övrigt som gör att en del har reagerat.

– Vårt högsta mål är att ha en bra verksamhet och ge en så god vård till Värmlands befolkning som möjligt. Vi lyssnar in kollegor i verksamheterna och tittar i våra statistikunderlag för att fatta så korrekta beslut som möjligt när vi planerar, och ser då på helheten för hela Värmlands ambulanssjukvård.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdAndreas NorlingFilipstadHagforsTorsbyVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare