Hoppa till huvudinnehållet

Ny rapport lyfter problem: ”Fler branscher konkurrerar om samma arbetskraft”

Publicerad:
Sandra Röjdén Thyberg, analytiker Region Värmland, Stina Höök (M), Erik Evestam (C) och Ulrica Matthed Bergström, strateg kompetensförsörjning Region Värmland, presenterade den nya rapporten digitalt under onsdagen.
Sandra Röjdén Thyberg, analytiker Region Värmland, Stina Höök (M), Erik Evestam (C) och Ulrica Matthed Bergström, strateg kompetensförsörjning Region Värmland, presenterade den nya rapporten digitalt under onsdagen. Foto: Joakim Strand

Kompetensförsörjningen är ett stort problem i Värmland.

Det slås fast i en ny rapport som även lyfter fram betydelsen av digital utveckling.

– Digitaliseringen letar sig in i alla hörn och kanter, säger Sandra Röjden Thyberg, analytiker i Region Värmland.

Strax före pandemin 2020 kartlade Region Värmland vilka utmaningar länet har inom kompetensförsörjningen. Under onsdagen släpptes en uppföljande rapport som föga förvånande visar att behoven har blivit större de två senaste åren.

– Det är fler branscher som konkurrerar om samma arbetskraft, säger Sandra Röjden Thyberg som tillsammans med Ulrica Matthed Bergström, strateg kompetensförsörjning, och politikerna Stina Höök (M) och Erik Evestam (C) presenterade rapporten, på drygt 70 sidor, under ett digitalt seminarium.

Ett 90-tal personer hade föranmält sig. 65 loggade in på webbinariet.

– Vi når ut till fler digitalt. Jag tror inte att det kommit 65 personer om vi presenterat rapporten på vanligt sätt, säger Erik Evestam, regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden, stående i studion i Regionens hus.

Stina Höök är vice ordförande i nämnden.

– Rapporten bekräftar mycket av det vi visste sedan tidigare. Det som är bra är att den är tydlig att var och en kan börja där man själv står och gräver. Det finns saker att ta till sig i sitt egna företag, i sin hemkommun, för en barn- och utbildningsnämnd och även för oss i regionen, säger Höök.

Den digitala utvecklingen ställer till exempel nya krav på arbetstagaren. Det har blivit tydligt efter coronapandemin.

– Synen på digitalisering har skärpts rejält. Tidigare var det IT-företagare som sysslade med IT. Nu måste alla förhålla sig till det, säger Erik Evestam.

Han slår även ett slag för att synen på lärandet behöver förändras.

– Tidigare har fokus legat på att man ska läsa vidare efter gymnasiet och skaffa sig en akademisk utbildning. Nu behöver vi en tydligare koppling till näringslivet med yrkesutbildningar som matchar de behov som näringslivet och välfärden har.

Han skickar också en passning till näringslivets representanter.

– Det räcker inte med att sitta på ett kontor och vänta på ansökningar. Arbetsgivarna behöver bjuda in ungdomarna, som Thermia och Volvo i Arvika gjort. Företagen behöver ju arbetskraft.

Rapporten bygger på 30 djupintervjuer med branschföreträdare och arbetsgivare från näringslivet och den offentliga sektorn runt om i Värmland.

– Rapporten är utförlig och det finns statistik för alla branscher. Är man intresserad av handel går det att bryta ner siffrorna på det. Man behöver inte läsa rapporten från första till sista sidan, säger Erik Evestam med ett leende.

Artikeltaggar

ArbetsgivareArvikaDigitaliseringErik EvestamITNäringslivRegion VärmlandStina HöökTeknik och vetenskapThermiaVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.