Hoppa till huvudinnehållet

Nämnd går plus igen – men oro för dold pandemieffekt: ”Det här är bara början”

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Monica Persson, socialdirektör på Karlstads kommun, kan konstatera att arbetsmarknads- och socialnämnden åter går med plusresultat. Det är andra gången på de tre senaste åren.
Monica Persson, socialdirektör på Karlstads kommun, kan konstatera att arbetsmarknads- och socialnämnden åter går med plusresultat. Det är andra gången på de tre senaste åren. Foto: Håkan Strandman

Arbetsmarknads- och socialnämnden gör ett plusresultat.

För andra gången de tre senaste åren.

– Jag är väldigt glad att vi går plus, säger Monica Persson, socialdirektör i Karlstads kommun, som dock känner en oro för en ny pandemieffekt bland barn och unga.

Under flera år hade nämnden svårt att få minus och plus att gå ihop i årsredovisningen. 2019 satte kommunstyrelsen ner foten för underskotten och beordrade ett sparpaket på 54 miljoner kronor där bland annat missbruksvården på Ullebergsgården avvecklades.

Redan 2020 redovisade nämnden en ekonomi i balans, men året var klart präglat av coronapandemin. Nämndens kostnader minskade till exempel med 63 miljoner.

2021 var nämnden tillbaka på röda siffror. När kommunstyrelsen under onsdagen behandlade årsbokslutet för 2022 stod det 300 000 kronor plus på sista raden.

– Men vi har kvarstående problem, för lyfter man på locket finns det en stor plus- och en minuspost som väger upp varandra, säger Monica Persson.

Det är framför allt kostnaderna för externa placeringar som missar budget med drygt 23 miljoner. Den största ökningen skedde i ålderskategorin 13 till 18 år.

– Vi ser ett tuffare klimat och en ökad psykisk ohälsa bland barn och unga, säger Monica Persson.

Det verkar finnas en koppling till coronapandemin och avsaknaden av sociala kontakter.

– Många ungdomar blev sittande hemma och gjorde inte de saker man normalt gör under gymnasietiden. Ungdomarna kunde bli väldigt ensamma.

Även bland yngre barn kan det finnas en effekt.

– Många små barn kom inte kom i väg till förskolan utan blev kvar hemma för mycket. De fick kanske inte den stimulans och det stöd som de behövde, säger Monica Persson och fortsätter:

– Jag tror att det här bara är början, vi kommer att se fler negativa effekter av pandemin som vi inte haft ögonen på tidigare. Då hade vi fullt upp med att sköta om själva pandemin.

I kolumnen för försörjningsstöd gick arbetsmarknad- och socialnämnden back 5,4 miljoner. Det är betydligt mindre än 2021 (13,4 miljoner) och 2020 (13,7) och i paritet med 2019 (6,8).

Antalet hushåll med försörjningsstöd minskade med cirka 100 jämfört med 2021. Det är framför allt fler unga som klarar sin försörjning. När pandemirestriktionerna släppte i februari 2022 behövde restaurangbranschen rekrytera snabbt och det öppnade för unga utan – eller med begränsad – arbetslivserfarenhet.

– De snabba jobben är jätteviktiga. De allra flesta familjer lever inte helt på försörjningsstöd utan på deltidsjobb med kompletterande stöd.

Framtiden för de som varit arbetslösa en längre tid är mörkare.

– Den gruppen har svårt att få fäste på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen gör samma bedömning, men vi ger inte upp utan fortsätter att stötta med det vi kan.

Nämndens övriga verksamhet gick med drygt 29 miljoner i överskott, vilket motsvarar tappet på externa placeringar och försörjningsstödet. Överskottet kommer av flera saker, som en generell återhållsamhet. Vikarier tas in när de verkligen behövs.

– Under pandemin åkte vi heller inte någonstans utan kontakterna sköttes via digitala kanaler som Teams och Zoom.

Det tar också längre tid att återbesätta de vakanser som uppstår inom förvaltningen. Socialsekreterare är ett bristyrke.

– Vi har haft lite trögt med rekryteringen. Många bäckar små ger utslag på ett år, säger Monica Persson.

Förhoppningen är att personalen ska bli mer fulltalig under 2023.

– Då räknar vi inte med ett stort överskott på personalsidan som kan kvittas mot ökade kostnader som under 2022.

Kostnaderna för försörjningsstöd och externa placeringar väntas dessutom överskrida budget med 35 miljoner under 2023. Det är sex miljoner mer än 2022.

FAKTA

Arbetsmarknads- och socialnämndens ekonomiska resultat i miljoner kronor de senaste åren.

2016: -18,2

2017: -34,3

2018: -40,1

2019: -37,4

2020: +2,8

2021: -17,0

2022: +0,3

Källa: Karlstads kommun

Artikeltaggar

ArbetsförmedlingenBudgetarCoronavirusetKarlstads kommunMonica PerssonNämnderPolitikSocialnämnderUllebergsgårdenZoom

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.