Hoppa till huvudinnehållet

Nytt restaurangkoncept flyttar in i gamla bokhandeln: ”Det ska passa alla”

Publicerad:
Asmir Ziric är en av krögarna som står bakom det nya varumärket Pepa Deli som nu börjar ta form i tidigare Lars Hjalmars bokhandel på Stora Torget i Karlstad. Foto: Annica Buvik

I två år har den anrika lokalen stått tom. Men nu flyttar en ny hyresgäst in i tidigare Lars Hjalmars bokhandel.

Det är Pepa Deli som tar plats på restaurangkartan i solstaden.

– Här sammansvetsar vi ett café med en restaurang, och på det sättet får vi ett större utbud, säger krögaren Asmir Ziric.

Det är nu två år sedan den anrika bokhandeln vid Stora Torget i Karlstad stängde. Men under onsdagen stod det klart att de välkända Karlstadskrögarna James Barjaco, Asmir Ziric och Anders Gustavsson storsatsar på ett helt nytt koncept.

– Vi har sett att det finns ett hål på marknaden. Vi vill ha öppet hela dagen, från morgon till kväll och erbjuda frukost, lunch, brunch, middag, afterwork och ett café, säger Anders Gustavsson.

Asmir Ziric inflikar.

– Det finns inget sådant här i Karlstad idag och vi ser att behovet finns. Man ska kunna komma hit efter gymmet för en hälsotallrik eller för en öl innan hockeymatchen.

Franchise

På Pepa Deli kommer cafébaren och cocktailbaren att husera bredvid varandra. På ett stort plakat sitter flera bilder som visar hur lokalen ska se ut när den är färdig. Krögarna pekar och berättar om de olika delarna.

I slutet av maj hoppas, från vänster, köksmästaren Cathrin Karlsson, krögarna Anders Gustavsson och Asmir Siric få välkomna de första gästerna.
I slutet av maj hoppas, från vänster, köksmästaren Cathrin Karlsson, krögarna Anders Gustavsson och Asmir Siric få välkomna de första gästerna. Foto: Annica Buvik

Öppningen har blivit försenat på grund av jordbävningarna i Turkiet.

– Flera delar av inredningen som stod paketerade i fabriken har gått sönder. Enligt tillverkaren får vi kanske sakerna i början på maj, säger James Barjaco.

Just nu håller elektrikerna på att installera maskinerna i köket, och inom kort kommer logotypen upp på fönstren. Här kommer under ett och samma tak att finnas café, cocktailbar och restaurang.

– Det ska passa alla, säger James Barjaco.

– Det här är en idé för franchise som vi till att börja med vill etablera i Sverige. Vi känner att Karlstad är en bra stad att börja med, säger Asmir Ziric.

– Den här kombinationen av verksamhet finns inte här. Pepa står för personality, environment, playful och affordable. Jag ska inte dra det längre än så - det har varit många turer, säger Anders Gustavsson skrattande.

Krögaren Anders Gustavsson.
Krögaren Anders Gustavsson. Foto: Annica Buvik

James Barjaco fyller på.

– Det finns fyra fem personer som har anmält sitt intresse, men vi kan inte släppa in några än. Det här blir det första showroomet och när vi ser att allt fungerar kan vi gå vidare.

”Spännande”

Krögarna är även måna om att bevara lokalens historia.

– Vi vill ha ett hörn där vi behåller bokhandeln, där de som vill ha möten eller plugga kan sitta om dagarna. Här ska de även kunna köpa pennor och anteckningsblock och låna vissa böcker – om det är så att man vill läsa något, säger Asmir Ziric.

Även kökschefen Cathrin Karlsson, som tidigare arbetat som kökschef på Färjestadstravet, ser fram emot den nya satsningen.

– Det ska bli spännande, det är nytt även för mig. Så det ska bli jättekul, säger hon.

Pepa Deli kommer att ha öppet sju dagar i veckan, och den nya satsningen genererar tjugo nya arbetstillfällen berättar Anders Gustavsson.

I slutet av maj hoppas krögartrion att de ska kunna slå upp portarna och välkomna gästerna.

Artikeltaggar

Anders GustavssonAsmir ZiricJames BarjacoKarlstadMat och dryckRestauranger

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.