Hoppa till huvudinnehållet

Barnen fick testa utbudet på Kulturskolan – som snart blir avgiftsfri

Publicerad:
Tage Eriksen, 5, fick testa lite av varje under Kulturskolans öppet hus. Men just keyboard hade han faktiskt fuskat med hemma redan...
Tage Eriksen, 5, fick testa lite av varje under Kulturskolans öppet hus. Men just keyboard hade han faktiskt fuskat med hemma redan... Foto: Kent Sjögren

Trombon, piano, dans eller bildkonst? Alternativen hopade sig för de knattar som på tisdagseftermiddagen deltog på Kulturskolans första öppna hus på fyra år.

– Jag har en keyboard hemma redan – och mamma ska få ett piano, säger femårige Tage Eriksen.

När coronapandemin slog till våren 2020, bara några veckor innan det årets öppet hus, kunde nog ingen ana att det skulle dröja ytterligare tre år innan portarna kunde slås upp på vid gavel igen. Men så blev det.

Under mellantiden har föräldrar och barn fått hålla till godo med digitala versioner, för att få ett hum om vad som erbjuds.

– Men minst halva grejen är ju att få komma till den här miljön, testa instrument eller penslar eller dans eller vad det kan vara. Skönt att det nu kunde bli av, säger bildläraren Erika Broman.

Kring borden inne i Gröna villan sitter ett 15-tal barn och koncentrerar sig på påskteckningar. Åttaåriga Henny Edgren Persson har bestämt sig för att ge sin till systern Irma som är lite krasslig och fick stanna hemma.

Henny Edgren Persson gjorde ett superfint påskägg till sin syster Irma som var hemma krasslig under det öppna huset.
Henny Edgren Persson gjorde ett superfint påskägg till sin syster Irma som var hemma krasslig under det öppna huset. Foto: Kent Sjögren

– Jag går redan på Kulturskolan och spelar trombon! Men det vore roligt om Irma också börjar, säger Henny.

I det röda huset på andra sidan gatan hörs toner från näst intill varje rum. Där har musiklärarna dukat upp med allt från fagotter till pianon och gitarrer, och Tage Eriksen har fått med sig brorsan Ivar, åtta och pappa Martin för att testa det mesta.

– Det är kul med keyboard, jag har ett hemma redan. Och mamma ska få ett stort piano, berättar femåringen.

– Vi får väl se om bägge börjar, eller om det bara blir en av dem. Jag vet inte än om det finns platser, om det är kösystem eller hur det funkar, säger Martin Eriksen.

Åttaåriga Ida Arenö fick konkreta tips av trombonläraren Inga Hallberg.
Åttaåriga Ida Arenö fick konkreta tips av trombonläraren Inga Hallberg. Foto: Kent Sjögren

Flera av föräldrarna VF pratar med tycker att nyheten som det grönröda styret presenterade häromdagen – att kulturskolan från och med i höst blir helt avgiftsfri – är väldigt bra:

– Det är ju många som har det tufft och kanske inte kan låta barnen spela eller dansa eller vad det kan vara annars, säger Jan Arenö som har dottern Ida med sig.

Helene Vendel tog över som chef för Kulturskolan så sent som i januari. Hon bekräftar den bilden:

Kulturskolans chef Helene Vendel tror på ett ökat söktryck i och med att Kulturskolan blir avgiftsfri från och med nästa läsår.
Kulturskolans chef Helene Vendel tror på ett ökat söktryck i och med att Kulturskolan blir avgiftsfri från och med nästa läsår. Foto: Kent Sjögren

– Ja, det har inte varit ovanligt att föräldrar hört av sig och vädjat om att få slippa terminsavgifterna. Det skulle inte förvåna mig om fler söker nu när vi öppnar kurskatalogen för ansökningar den 1 juni. Nu har vi 1 800 av cirka 2 000 platser fyllda.

Kulturskolechefen varslar dessutom för fler trevliga förändringar framöver:

– Vi undersöker nu möjligheten att få till ännu lite mer verksamhet i kransorterna, i så fall på kvällstid utöver de tider vi har på skoltid i Vålberg, Molkom och Väse. Men det återkommer i vi om inom kort.

Artikeltaggar

BarnDansFritid och livsstilKarlstads kommunKulturKulturskolan i KarlstadMolkomSamhälleSkola och utbildningVålbergVäse

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.