Hoppa till huvudinnehållet

Anders gick ner i arbetstid – fick en helt annan livskvalitet: ”Underbart”

Publicerad:
Anders Lingwall på Arvika sjukhus säger att de bara fanns positiva saker med att jobba 30-timmarsvecka.
Anders Lingwall på Arvika sjukhus säger att de bara fanns positiva saker med att jobba 30-timmarsvecka. Foto: HP Skoglund

En helt annan livskvalitet. Så beskriver rehabassistenten Anders Lingwall på Arvika sjukhus hur tillvaron blev när han fick gå ner i arbetstid till trettio timmars jobbvecka.

– Jag kunde ägna helgen åt att vara ledig på riktigt, säger han.

I nio månader arbetade Anders Lingwall, 63, trettio timmars arbetsvecka i stället för fyrtio som normalt. Detta eftersom han var en del av Region Värmlands pilotförsök där drygt etthundra medarbetare över 62 års ålder på Arvika och Torsby sjukhus fick arbeta trettio timmars arbetsvecka med full lön. Projektet sträckte sig från mars ifjol till årsskiftet.

För Anders Lingwall innebar detta att han var ledig på måndagar och slutade tidigare andra dagar.

– Jag tyckte att det var underbart att få mer fritid. Vid heltidsarbete går mycket helgtid åt att fixa saker i hemmet. Men nu kunde jag göra de sakerna på måndagen och bara njuta av helgen då jag och min fru åkte mycket till sommarstugan, säger han.

Vid heltidsarbete så går mycket helgtid åt att fixa saker i hemmet.
Anders Lingwall

Hänger med ändå

Anders Lingwalls jobb på fysioterapimottagningen innebär att han bistår patienter med rehabiliteringen efter att de har opererats på ortopedavdelningen.

– Många av operationerna innebär att patienten har fått en ny höftled eller knäled och vi gör även ryggoperationer. Min uppgift är att ta fram hjälpmedel, instruera till rätt träning samt vara ett stöd fram till det att patienten är helt återställd.

När chefen frågade om han ville vara en del av pilotförsöket tvekade han inte.

– Jag funderade i två sekunder innan jag tackade ja. Det var ett fantastiskt erbjudande.

Blev det svårare att vara uppdaterad i jobbfrågor med tio timmar mindre på arbetet varje vecka?

– Nej, det tycker jag absolut inte. Jag är väl insatt i mitt arbete sedan tidigare och tappade inte kontakten med mina uppgifter bara för att jag gick ned i tid, säger Anders Lingwall.

Sina lediga måndagar använde han ofta till att rensa ved i skogen eller att tillverka ett cykelförråd.

– Jag kunde även ägna mer tid åt barnbarnen. Dessutom är min hustru pensionär och hon tyckte att det var skönt med sällskap.

Trots mindre arbetstimmar tycker inte Anders Lingwall att han tappade kontakten med sina åtaganden på jobbet.
Trots mindre arbetstimmar tycker inte Anders Lingwall att han tappade kontakten med sina åtaganden på jobbet. Foto: HP Skoglund

Svårt att tillämpa

Sedan tre månader arbetar han heltid igen.

– De första veckorna var det konstigt att inte vara ledig på måndagar, men eftersom jag var inställd på att jobba fulltid igen vande jag mig snabbt.

Även om Anders Lingwall är odelat positiv till projektet, säger han sig inte tro att trettio timmars arbetsvecka skulle fungera som ett alternativ för varje arbetstagare.

– Jag är frågande till om det skulle fungera rent ekonomiskt. Jag tror att det skulle kosta samhället för mycket pengar. Samtidigt rekommenderar jag de som kan att testa.

Hade du tagit den här chansen även för trettio år sedan?

– Det är inte alls lika säkert. Jag var väldigt nöjd med att arbeta heltid då, men nu när jag närmar mig pensionsåldern uppskattar jag fritiden alltmer, säger Anders Lingwall.

”Jag kunde ägna mer tid åt barnbarnen. Dessutom är min hustru pensionär och hon tyckte att det var skönt med sällskap”, säger Anders Lingwall.
”Jag kunde ägna mer tid åt barnbarnen. Dessutom är min hustru pensionär och hon tyckte att det var skönt med sällskap”, säger Anders Lingwall. Foto: HP Skoglund
Regionen vill fortsätta med 30-timmarsveckorna: ”Gynnar oss”

Artikeltaggar

AnställningarArbeteArvikaArvika sjukhusOrtopediRegion VärmlandRehabilitering

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.