Sörmons ridklubb bedriver hälften av sin verksamhet i ett ridtält, som är i så pass dåligt skick att de är oroliga att det ska rasa. Föreningen vädjar till Karlstads kommun om en delfinansiering som kommunen säger nej till.
– Det handlar om våran överlevnad, som klubb och förening, säger klubbens ordförande Christofer Bramfeldt.
På Sörmons ridklubb har ridskoleverksamheten 380 uppsittningar varje vecka. Här rider elever i alla åldrar fördelade i olika grupper.
En del undervisning bedrivs parallellt. Då håller de stora hästarna till i klubbens ridhus och ponnyerna, som rids av de allra yngsta eleverna, får vara i ridtältet.
– Vi bedriver hälften av vår undervisning i ridtältet, och är beroende av att ha två ställen att rida på för att klubben ska gå runt, säger Christofer Bramfeldt.
Men ridtältet har stått i 45 år och är i dåligt skick.
Den ideella föreningen har jobbat för att ersätta ridtältet med ett ridhus sedan 2017.
”Vill inte ens föra en dialog”
Att bygga ett helt nytt ridhus skulle kosta ungefär sju miljoner. För en ideell förening är det mycket pengar att hosta fram. Klubben ber inte kommunen att betala hela beloppet, men vill att kommunen går in och hjälper till med en delfinansiering. Bramfeldt berättar att responsen från kommunen tyvärr har varit dålig.
– De vill inte ens föra en dialog med oss. Det känns kränkande att de inte behandlar oss som andra föreningar. Vi är en av de största föreningarna i Karlstad och är extra viktiga för unga tjejer och deras välmående.
Han fortsätter:
– Vi vill veta varför föreningsägda anläggningar alltid nekas investeringsstöd, om de inte är på väg att gå i konkurs, eller om det enbart är så att kommunen väljer bort ridskolornas barn och unga som utövare?
Han berättar att den föreningsägda ridskolan blivit lovade nolltaxeliknande villkor, som de inte tycker kommunen levt upp till.
Nolltaxa innebär att föreningar med barn och ungdomsverksamhet kan få låna och använda sig av kommunens lokaler utan kostnad. Äger föreningen sina lokaler kan de söka bidrag för att minska sina anläggningskostnader, så att något som liknar nolltaxa uppstår.
– Det innebär högre kostnader för oss än de kommunalägda anläggningarna. Politiken har valt att särbehandla de föreningsägda ridskolornas barn och ungdomar. Det är helt ofattbart orättvist.
Den dagen tältet rasar har klubben ingen möjlighet att bedriva hälften av sin verksamhet.
– Det handlar om våran överlevnad, som klubb och förening.
Orättvis fördelning av bidrag
Nyligen har kommunen investerat näst intill 100 miljoner kronor i en ny anläggning för Färjestad ridklubb.
Även Karlstads 4H-gård har fått miljonbidrag för att rustas upp. Christofer Bramfeldt anser att bidragen skulle ha kunnat fördelas jämnt mellan klubbarna, i stället för att en ska få allt.
– Det ska vara rättvist för föreningarna.
Han berättar att de i dagsläget får stöd av kommunen för att betala en viss del av sina utgifter.
– Och det är vi tacksamma för. Vi ska inte bara skälla på kommunen, men det är inte det de handlar om utan vi behöver kunna återinvestera för fortsatt drift.
Men för att de ska klara av att utveckla verksamheten behöver föreningen mer hjälp.
– Vi kommer att kräva ett möte med politiken, säger Christofer Bramfeldt.
Christofer Bramfeldt är envis. Han har varit ordförande för klubben i tre år, och tänker fortsätta arbetet för Sörmons ridklubb och för att barn och ungdomar ska kunna fortsätta rida på anläggningen.
– Jag är föreningsmänniska. Jag vill engagera mig för att det ska bli så bra som möjligt här.
Kommunen förklarar
Sörmon ridklubb anser sig ha blivit lovade nolltaxeliknande villkor utan att ha fått det. Karlstads kommun är inte överens med ridklubben.
– Det får stå för dem. De får bidrag med intentionen att det ska likna en nolltaxa, efter de politiska beslut som är tagna, säger Stephan Hammar på kultur- och fritidsförvaltningen.
Färjestads ridklubb bedriver, till skillnad från Sörmons ridklubb, sin verksamhet på en anläggning som är kommunalägd. De föreningar som har egna lokaler kan få bidrag i form av ett lokalstöd, som ska täcka delar av de kostnaderna. Man har ingen direkt nolltaxa.
– Sen har man gjort ett speciellt stöd till föreningsdrivna ridskolor som uppnår en miljon kronor. En del av det är för att de ska ha råd att göra löpande underhåll på sina anläggningar, så att det blir en nolltaxeliknande situation.
Äger föreningen anläggningen är det något som de själva ansvarar för.
”Tråkigt om de känner sig särbehandlade”
Bidraget föreningen önskar är en delbetalning av ridhuset. För kommunens del skulle det röra sig om ett par miljoner – pengar som kultur och fritidsförvaltningen inte har.
Vad klubben kan göra är i stället att söka extern finansiering, vilket kommunen kan hjälpa till med, enligt Stephan Hammar.
Han menar att det finns en enkel förklaring till att kommunen investerar stora pengar i en ridsportanläggning och inte i samtliga.
– Den investeringen läggs på en fastighet som vi har ett ansvar för. Det är det som är den tydliga principen. Kommunen äger och förvaltar fastigheten, och där fanns det här behovet. De föreningar som äger sina fastigheter har ansvar för dem. Sedan är det såklart väldigt tråkigt om de känner sig särbehandlade.
15 miljoner behövs för att få fart på ridklubben: ”Tanken är komma i gång i höst”