Hoppa till huvudinnehållet

Anrik bruksbyggnad med 26 rum lockar jätteintresse: ”Största på flera år”

Publicerad:
Den byggdes i mitten på 1800-talet och har varit brukets gamla kontorsbyggnad på bruksområdet i Munkfors.
Den byggdes i mitten på 1800-talet och har varit brukets gamla kontorsbyggnad på bruksområdet i Munkfors. Foto: Fastighetsbyrån Sunne

Brukskontoret har anor bak till mitten på 1800-talet.

Nu är den väldiga byggnaden till salu – med ett smått osannolikt intresse.

– Det ringer folk från hela Sverige, så det ska bli spännande, säger mäklaren Martin Backlundh på Fastighetsbyrån.

26 rum, tornrum och hel källarvåning. Fördelat över 924 kvadratmeter.

Det är ett av Munkfors kommuns största hus som är till salu och läget på det gamla bruksområdet är både historiskt och något som för en del restriktioner med sig, förklarar Martin Backlundh.

– Rent stilmässigt är det ett fantastiskt hus, så det kan nog bli väldigt fint om man har en tydlig idé med vad man vill göra med det, säger han.

– Men det är ett gammalt byggnadsminne och eventuella förändringar bör man göra i samråd med länsstyrelsen och mest troligt är att det måste se ut ungefär likartat som det gör nu. Så har man lite mer fritt fram invändigt.

Stort intresse

Även kommunen är öppen för dialog kring fastighetens eventuella användningsområden. Det lär också finnas en del idéer – objektet har lockat ett enormt intresse på nätet och Martin Backlundh har blivit nedringd. Han får det till ett 50-tal som bokat upp sig på tisdagens digitala visning och utgångspriset är satt till 350 000 kronor.

– Det är nog det största trycket vi haft på något hus på flera år, säger han.

Vad säger folk då?

– De tycker det är ett coolt hus, såklart. Sedan ser man givetvis prislappen och tycker det blir intressant, men när man väl kommer till kritan kanske det inte är så enkelt. Jag tror att man nog behöver göra en ordentlig koll och göra en ordentlig visning så att man har klart för sig vad det kommer kosta när allt blir klart i slutändan.

Kommunen intresserad

Ja, fastigheten är i behov av ett visst underhållsarbete och här är Martin Backlundh också tydlig med att Munkfors kommun har visat stort intresse för att det är någon som avser underhålla huset som tar över det.

– Den är tyvärr lite eftersatt, men vi hoppas att vi kan hitta någon med en tydlig idé, för det är en riktigt cool byggnad.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterFastighetsbyrånGamla BruketMäklareMartin BacklundhMunkforsMunkfors kommun

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.