Hoppa till huvudinnehållet

Äggen räddade på påskbordet: "Lite osäkert är det från leverantörerna”

Publicerad:
Trots rapporter om äggbrist ser det ut som att värmlänningarna ska kunna avnjuta den klassiska favoriten under påsken.
Trots rapporter om äggbrist ser det ut som att värmlänningarna ska kunna avnjuta den klassiska favoriten under påsken. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nu står påsken för dörren, högtiden då vi svenskar konsumerar ägg som mest.

Trots rapporter om brist på ägg, verkar värmlänningarna kunna servera den klassiska favoriten på påskbordet.

– Vi bedömer att det kommer att finnas ägg till påsk, säger Klas Olsson, kommunikationschef på Coop Värmland.

Att äta ägg till påsken är för många en tradition. Enligt branschorganisationen Svenska Ägg äter vi svenskar tillsammans cirka 70 miljoner ägg under påskveckan. Men i år ser den siffran ut att bli mindre.

Den senaste tidens salmonellautbrott har påverkat tillgången av ägg i hela landet. Flera ägghyllor har ekat tomma i livsmedelsbutikerna, och i media rapporteras det om äggbrist. Senast förra veckan fick Ica Välsviken i Karlstad skicka tillbaka ägg efter salmonellalarm.

– Vi fick en återkallelse förra veckan från Ica centralt, men vad jag förstod så var det inget, säger Peter Kullberg.

Ägghyllorna

Förutom salmonellautbrotten har flera producenter valt att inte sätta in nya höns, utan står med tomma stallar då lönsamheten är för dålig. Dessutom går en del ägg på export då det råder stor brist på ägg i Europa på grund av den fågelinfluensa som drabbat flera stora anläggningar.

Ica-handlaren Peter Kullberg har inspekterat ägghyllorna på Välsviken och han hoppas och tror att det kommer att finnas ägg till påsk.
Ica-handlaren Peter Kullberg har inspekterat ägghyllorna på Välsviken och han hoppas och tror att det kommer att finnas ägg till påsk. Foto: Peter Bäcker

Efter en rundringning som VF gjort verkar det ändå som att värmlänningarna ska få sina ägg till påsken. Peter Kullberg inspekterar ägghyllorna i sin butik över telefon.

– Det finns ägg, men det finns inte alla sorter och storlekar. Men vi har fått ägg från Värmlands ägg och även från Lantägg – så det finns det. Det är inte så fyllt som jag skulle vilja ha det men det ekar absolut inte tomt, konstaterar han.

Även Ica Maxi på Bergvik har ägg på sina hyllor.

– Nu när jag var ner och tittade i hyllorna så ser det bra och välfyllt ut. Det är inte så som vi vill ha det, men vi kommer att ha ägg fast inte det breda sortiment som vi brukar ha, säger Ica-handlare Christer Johansson.

På Ica Maxi är ägghyllorna fyllda enligt Christer Johansson.
På Ica Maxi är ägghyllorna fyllda enligt Christer Johansson. Foto: Morgan Schmidt

Så värmlänningarna kommer att ha ägg som de kan måla till påsk?

– Det kommer de att ha, men man kanske får ett 10-pack istället för 20-pack, och 6-pack istället för 10-pack. Det blir lite vad som finns inne för dagen.

”Kan variera”

Coop Värmland har också påverkats av salmonellautbrotten. Klas Olsson berättar hur uppfödarna ännu inte kommit ikapp med värpningen.

– Men vi bedömer att det kommer att finnas ägg till påsk. Vissa sorter kan ta slut, och det kan variera från butik till butik – men bedömningen vi gör nu är att ingen ska behöva stå utan ägg, säger han.

Och enligt Peter Kullbergs mejeriansvarige på Välsviken ser det ut som att äggulan kommer att kunna lysa upp de värmländska borden även i år.

– Jag hoppas och tror att vi kommer att kunna ha ägg till påsk, men lite osäkert är det från leverantörerna.

Även Klas Olsson på Coop Värmland bedömer att kunderna ska kunna få ägg till påsk.
Även Klas Olsson på Coop Värmland bedömer att kunderna ska kunna få ägg till påsk. Foto: Håkan Strandman

Artikeltaggar

ButikerChrister JohanssonCoop VärmlandHandelIcaICA ABKarlstadKlas OlssonPåskPeter KullbergVälsvikenVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.