Hoppa till huvudinnehållet

Adam, 26, om familjeföretagets framgång: ”Trivs som fisken i vattnet”

Publicerad:
Familjen Jalal arbetar ihop och driver tillsammans konceptet Naviero. Arian, Marielle och Adam gör det i Karlstad och yngsta sonen André driver restaurangen i Stockholm. Foto: Peter Bäcker

Adam Jalal är praktiskt taget uppväxt på restauranggolvet. Hans familj har alltid drivit restaurang, och när han själv fick åldern inne var det självklart att börja hjälpa till.

Flera år senare arbetar familjen fortfarande ihop, vilket har sina för- och nackdelar.

– Det är fint att få spendera de här sista guldåren ihop, och lära känna varandra på ett annat, mer vuxet sätt, än som far och son, säger Adam.

Fåtöljerna agerar sittplatser till tre av fyra i familjen Jalal. Naviero Vinbaren, som vanligtvis är full av liv och rörelse, ekar annars tom.

En telefon ringer. Knappt hinner samtalet avslutas innan den ringer igen. Det är mycket att göra för familjen, framförallt nu när sommaren närmar sig. Men de gör det, precis som alltid, tillsammans.

Arian Jalal tog sitt första jobb inom restaurangbranschen för 35 år sedan – och blev fast. Genom arbetet har han fått se och uppleva många olika platser, både i Sverige och utanför.

Arbetet förde honom även till kvinnan som skulle komma att bli hans fru, Marielle, som också spenderat en stor del av sitt yrkesliv i olika restauranger.

Tillsammans har de i dag två vuxna söner. Adam och Andre.

– Vi har bokstavligt talat växt upp på restauranger. Det har alltid funnits en att springa på, säger Adam Jalal, parets äldsta son.

När han blev äldre föll det sig naturligt att ansluta sig till personalstyrkan och hjälpa till.

– Jag tyckte det var jättekul att tjöta med folk och gå ut med mat. Med tiden växte jag in i det och lärde mig mer och mer om yrket.

Matintresset styr

I dag driver familjen Jalal konceptet Naviero, med restauranger i Karlstad och Stockholm, med ett brinnande intresse för mat i grunden.

De hämtar inspiration till sina rätter från hela världen. Därför handlar mycket om mat när familjen reser. De kan planera en tur till ett land efter en speciell restaurang eller vingård som de vill besöka, för att få uppleva nya smaker att plocka med hem till Sverige.

Som koncept gillar de tapas. Det är enkelt att hålla en tapasmeny levande.

– Vi är inte lojala mot någon rätt. Menyn byts ut två till tre gånger per år, säger Arian.

– Adam och hans bror är nästan födda bakom bardisken, säger mamma Marielle.
– Adam och hans bror är nästan födda bakom bardisken, säger mamma Marielle. Foto: Peter Bäcker

Värderar tiden tillsammans högt

Att jobba ihop med hela sin familj kan ha sina utmaningar. Ibland går de varandra på nerverna.

– Det är både på gott och ont, det här med att jobba med sin familj. Det är speciellt, men framför allt är det en riktig ynnest att få jobba med familjen, säger Marielle.

De har delat upp sig på de olika restaurangerna. Arian är på den ursprungliga restaurangen, yngsta sonen i Stockholm och Adam på Vinbaren. Ett sätt att få lite distans till varandra, även fast de fortfarande arbetar nära.

Adam berättar att han uppskattar att få spendera mycket tid med föräldrarna. Han nämner att fadern blir äldre, och att han värdesätter deras tid tillsammans.

– Det är fint att få spendera de här sista guldåren ihop, och lära känna varandra på ett annat, mer vuxet sätt, än som far och son. Mer som vänner.

De tycker också om att jobba mot samma mål och visioner. Alla har sina roller, men de kan samtidigt få ett stort stöd av varandra.

En livsstil

Eftersom de både spenderar arbetstiden och fritiden ihop är det lätt att jobbet följer med hem. Därför är det viktigt med spelregler, så att allt fungerar så bra som möjligt.

– Jag har förbjudit Arian från att prata jobb efter tio på kvällen, för då somnar jag med jobb i huvudet. Sedan är det här mer än ett jobb, det är en livsstil, säger Marielle.

Både familjen och personalen är noga med allt. Noggrannheten löper som en röd tråd genom allt de gör.

– Arian är perfektionist, och vi lämnar ingenting åt slumpen, säger Marielle.

De beskriver personalen i teamet som engagerade. De flesta har arbetat för familjen i många år, och är en trygghet för ägarna. Många av dem är gamla kompisar till Adam och André.

– Vi är alla som en familj. Det hänger ihop med menyn, inredningen och känslan vi vill skapa här. Det är inte bara miljön som gör att det blir familjärt, säger Marielle.

Adams gymnasiekompis Emil Bergling jobbar på Vinbaren.
Adams gymnasiekompis Emil Bergling jobbar på Vinbaren. Foto: Peter Bäcker

Restaurangerna rullar på bra. I dagsläget är de nöjda med sina tre lokaler, och tycker att det är lagom många att fokusera på.

– Vårt mål är att bli bättre och bättre hela tiden. Vi gör vårt bästa och får se vart det leder oss, säger Arian.

”Jag vill fortsätta bära facklan”

Adam själv har stora mål och visioner för att utveckla ett av sina intressen. I dag är han sommelier, och läser många kurser för att fördjupa sina kunskaper om viner. Drömmen är att bli Master of Wine, som han beskriver som en ärofylld titel.

Han har inga planer på att kliva ur företaget.

– Det är kul att driva företag och få vara spindeln i nätet som får saker att fungera. Det spåret kommer jag försöka hålla. Jag vill fortsätta bära facklan sen när mina föräldrar känner sig klara.

Han fortsätter:

– Skulle jag känna mig klar med företagandet kan jag fokusera på viner i stället, men den närmaste tiden vill jag göra det här. Jag är glad varje dag när jag går till jobbet och trivs som fisken i vattnet med det jag gör.

Dörren till restaurangen slås upp och in kliver Adams kompis och kollega Emil, tillsammans med en isande vind.

Det är dags att inleda kvällens arbetspass.

Tillsammans.

Ett nybyggt vinrum finns mitt i lokalen.
Ett nybyggt vinrum finns mitt i lokalen. Foto: Peter Bäcker

Lär känna fler av Karlstads krogprofiler:

Line, 18, förverkligade sin dröm genom tidig karriärstart: ”Gett mycket frihet”Krogprofilen om relationen till stamkunderna: ”Det är fint”Harriet bytte servering på Kungsgatan till turistande på Sri Lanka

Artikeltaggar

FamiljKarlstadKrogprofilerMat och dryckRestaurangerStockholmVin

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.