Hoppa till huvudinnehållet

Peter säljer sin blåbärsodling: ”Benen orkar inte längre”

Publicerad:
Peter Kjellberg som driver Gillberga Bär utanför Värmlands Nysäter säljer nu sin älskade blåbärsodling av hälsoskäl.
Peter Kjellberg som driver Gillberga Bär utanför Värmlands Nysäter säljer nu sin älskade blåbärsodling av hälsoskäl. Foto: Peter Bäcker

Nu säljer Peter Kjellberg sin blåbärsodling utanför Värmlands Nysäter. Det är främst på grund av hälsoskäl.

Planen är att genomföra en sista säsong med självplock, och sedan lämna över det.

– Benen orkar inte längre, och det är rätt mycket jobb, säger han.

Hans odlingsintresse började redan som barn berättar han. Under tonåren gjorde han även ett försök att utbilda sig till agronom. Men efter att ha jobbat en sommar inom äldreomsorgen slutade det med att han utbildade sig till sjuksköterska.

Men han släppte aldrig taget om odlingen helt, så när han upptäckte att stället ”myren” norr om Värmlands Nysäter var till salu köpte hans föräldrar marken, och nu har det varit i familjens ägo sedan 70-talet. Det här har också varit hans favoritplats som satt den där extra guldkanten på pensionärslivet.

Odlingen ligger inbäddad mellan tall och gran, och här står 3 000 buskar – nu täckta med snö. Peter tar tag i en knopp på en av buskarna.

– Det är normalt att de redan fått knopp, men inte att det är så mycket snö. Det här är en blomknopp som sedan blir bär. Varje blomknopp kan ge 15 till 16 bär, berättar han.

Välbesökt

Han blåbärsodling är välbesökt, och kan sysselsätta både stora och små enligt Peter.

– Det är mycket familjer och äldre som kommer och plockar. Många pensionärer som inte orkar att gå i skogen längre, säger han.

Sedan barnsben har Peter tyckt om allt som har med odling att göra. Förutom blåbär och svarta vinbär odlar han även potatis, morötter, lök och sparris för eget bruk.
Sedan barnsben har Peter tyckt om allt som har med odling att göra. Förutom blåbär och svarta vinbär odlar han även potatis, morötter, lök och sparris för eget bruk. Foto: Peter Bäcker

Och det är även därför han själv nu säljer sin älskade blåbärsodling, han känner att kroppen inte riktigt orkar längre för att driva runt stället.

– Benen orkar inte längre, och det är rätt mycket jobb. Det ska beskäras till exempel. Det är sex kilometer att gå och man måste böja sig hela tiden så det orkar jag tyvärr inte längre. Jag tänkte istället flytta ner till mina döttrar i Göteborg.

Brukar de vara med och plocka?

– Jajamän, hela familjen hjälper till – även det minsta barnbarnet. Hon är bara sex år. Hon och en kompis satte i fjol upp ett konkurrerande tält. De plockade bär och sålde. De sålde inte så bra om man ser till kilon, så jag fick smuggla till folk lite pengar så de kunde gå dit och köpa, och han skrattar när han minns tillbaka.

Flera sorter

Fyra olika sorters blåbär finns på buskarna. Det är Emil, Putte, Reka och North Blue. Dessa bär är större än de som finns i den svenska skogen.

Hans egna favorit är Emil, vars smak påminner om det svenska blåbäret. Storleksmässigt däremot är de som ett amerikanskt blåbär, och har även ett vitt fruktkött.

Peter berättar att han har blåbär i frysen så att han klarar sig i ett år. Själv föredrar han att äta bäret som det är, men en och annan paj bakas när familjen kommer på besök. När barnbarnen kommer under säsong bjuder han dem gärna på solvarma blåbär med grädde på.

Hur mycket blåbär äter du själv?

– Jag äter blåbär varje dag till frukost. Blåbär, fil och müsli och en kopp te.

Förutom blåbär finns här också svarta vinbär samt en grönsaksodling för eget bruk med potatis, lök, sparris och morötter.

Vad tycker du är roligast?

– Det är de där veckorna efter sommaren när jag har öppnat självplockningen. Då det kommer massor av folk som blir så nöjda.

Driva det vidare

Gården med sina cirka sju hektar ligger redan ute till försäljning på Svenska Gårdar. Det finns idag bara fem blåbärsodlare i Sverige så det är ett unikt tillfälle om man drömt om att driva en egen blåbärsodling.

Enligt mäklaren Anna Johannesson har ett par tre stycken redan visat sitt intresse. Bland annat en belgare.

– Här har Peter verkligen lagt ner själ och hjärta i många år, så vi får hoppas att vi hittar någon lämplig köpare som vill driva det vidare. Jag har hört av flera som varit där och plockat att det är väldigt uppskattat, säger hon.

Varje knopp på blåbärsbusken kan ge 15 till 16 bär.
Varje knopp på blåbärsbusken kan ge 15 till 16 bär. Foto: Peter Bäcker

Och Peter hoppas också att någon vill ta över och driva familjens livsverk vidare.

– Jag hoppas att någon vill driva det vidare, säger Peter, och fortsätter:

– Planen är att skörda en sista gång efter sommaren, och sedan sälja. Men det är klart är det någon som vill ta över innan säsongen börjar, så får de göra det.

Egen täppa

Trots att Peter nu valt att sälja, vill han än en gång inte släppa odlingen helt.

– Drömmen vore att få tag på ett litet ställe, kanske ett sådant där gårdshus så att man kan ha en liten täppa utanför. Där skulle jag vilja sätta potatis, vitlök, vaxbönor och så ett par blåbärsbuskar förstås.

Artikeltaggar

Djur och naturFamiljGöteborgOdlingSkogSnöVärmlands Nysäter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.