Hoppa till huvudinnehållet

Marcus Bergs självmål sänkte Blåvitt: ”Det är för dåligt”

Publicerad:
IFK Göteborgs Marcus Berg tar sig för pannan och deppar efter att ha gjort självmål på tilläggstid i 0–1-förlusten mot Värnamo. Foto: Adam Ihse/TT

Marcus Berg har gjort hundratals mål i karriären. Den här gången hamnade bollen i fel bur.

Självmålet från IFK Göteborgs kapten i 92:a minuten gjorde att Blåvitt förlorade den allsvenska premiären mot Värnamo med 0–1.

– Det är för dåligt. Jag tar på mig det såklart, säger Berg.

Matchen såg ut att bli den första mållösa i årets allsvenska. Men på tilläggstid skickade Värnamos lagkapten Oscar Johansson en lång och hög frispark in i Göteborgs straffområde.

Värmlänningen Marcus Berg var först på bollen och råkade nicka förbi sin målvakt Adam Benediktsson.

– Jag springer mot eget mål och får en jättedålig träff på bollen. Det är jävligt tungt, helt och hållet mitt fel, säger Berg.

Har du någon gång i karriären råkat styra bollen i eget mål?

– Inte vad jag kommer ihåg. Det var nog jävligt längesedan i så fall. Nej, det är jävligt surt.

Många på läktarna buade och visslade efter slutsignalen. Blåvitts svåra vår fortsätter.

– Besvikelse från alla håll, det är inte så konstigt. Vi gör det här tillsammans. Vi fyller arenan i dag. Det var väl ingen som vaknade upp i morse och trodde att vi skulle förlora mot Värnamo, så det är klart att det är en stor besvikelse.

Inspirerande start

Men det började bra på ett nästan fullsatt Gamla Ullevi. Tifot och inmarschen var mäktig. Joel Alme stod i vårsolen på innerplan med en gitarr och en avskalad version av ”Snart skiner Poseidon”. Läktarfolket skriksjöng med honom.

Hemmalaget inspirerades till en startkvart med hög och ihopsittande press. Ett ofta övermodigt kortpassande Värnamo stressades och tacklades till upprepade bolltapp på egen planhalva.

Ville ha straff

Men Blåvitts aggressiva inledning ledde inte till mer än några nästanchanser och korta stunder av panikfotboll i gästernas straffområde.

Göteborgsspelarna och publiken ville ha straff fem minuter före paus när den belarusiske målvakten Pilip Vaitsiachovitj såg ut att fälla Sebastian Ohlsson. Domaren Adam Ladebäck nöjde sig med hörna.

De senaste veckorna har IFK Göteborg jobbat mycket med att få till de avgörande detaljerna i anfallsspelet.

I halvtidsintervjun med Discovery+ gav anfallaren Gustaf Norlin sin syn på vad som fattas:

– Det sista beslutet. Fokuset. Ska man spela? Ska man dribbla? Ska man skjuta? Tar vi rätt beslut där i andra så är jag övertygad om att vi kan få in en boll.

Det blev inte så.

”Köra över dem”

IFK Värnamos högerback Victor Larsson var optimistisk i paus, trots en första halvlek nästan helt fri från hotande anfallsspel.

– I andra halvlek ska vi nog bara gå ut och köra över dem, sade han till Discovery+.

Det blev inte så heller. Men Värnamos anfallsspel fick mer tyngd och spets när förre Blåvittspelaren Gustav Engvall byttes in.

Laget som inte haft ett avslut på mål i första halvlek fick iväg ett antal halvluriga bollar mot hemmamålvakten Adam Benediktsson.

Men för att till slut överlista IFK Göteborgs målvakt krävdes det hjälp av en blåvit anfallsveteran.

Artikeltaggar

AllsvenskanFotbollGöteborgGustaf NorlinIFK GöteborgIFK VärnamoMarcus BergOscar JohanssonSebastian OhlssonVictor Larsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.