Hoppa till huvudinnehållet

Trion som vill spela en stor roll: ”Ansvaret för att det ska bli bra har alla”

Publicerad:
Reporter Carl-Oscar Lysander
Carl-Oscar Lysander
carl-oscar.lysander@vf.se
Filip Johansson Bahar, Ludvig Steen, närmast kameran och Samuel Nielsen längst bort siktar alla tre på att slå sin i den starka startelvan.
Filip Johansson Bahar, Ludvig Steen, närmast kameran och Samuel Nielsen längst bort siktar alla tre på att slå sin i den starka startelvan. Foto: Peter Bäcker

Alla tre har fostrats i Karlstadsfotbollen men valde att lämna för att ta nästa steg.

På krokiga vägar har de på olika vis ändå återvänt till Värmland och Karlstad.

I en stor intervju berättar Samuel Nielsen, Filip Johansson Bahar och Ludvig Steen om vägen tillbaka till Karlstad och drömmen om avancemang.

Samuel Nielsen, 22, och Filip Johansson Bahar, 24, väg till var de är i dag påminner en hel del om varandra.

Och även om den väg många andra svenska talanger går.

Både Nielsen och Johansson Bahar var i tidig ålder stora löften och representerade Värmland på det klassiska elitpojkslägret i Halmstad. På plats fanns mängder scouter, inte minst för de olika elitfotbollsgymnasium dit de bästa talangerna söker sig.

Både Nielsen, FBK Karlstad-fostrad, och Johansson Bahar, Karlstad BK-fostrad, övertygade tillräckligt för att hamna på två skolor som rankas högt.

– Det var redan på ett läger innan det i Halmstad som vi hade lite kontakt, sen var det massa scouter från olika klubbar i Halmstad. Då var detet en från Örebro som tyckte jag såg intressant ut och presenterade ett upplägg och hur det skulle fungera med skolan, säger Nielsen.

Hur var det att flytta hemifrån?

– Det kändes ändå ganska bra, jag ville verkligen utvecklas och testa på något sånt. Om det var en dröm vet jag inte, men jag minns att det kändes mäktigt att komma till en allsvensk klubb.

För Johansson Bahar var det IFK Norrköping som fattade intresse för honom.

– Norrköping är en väldigt bra klubb som kunde ge de bästa förutsättningarna. Jag brann såpass mycket för fotboll att jag kände att allt annat får gå som det går. Skolan rankas högt och det är många duktiga spelare som tagit sig vidare därifrån.

I Norrköping fanns även tränare av gott snitt. Tränare som då var tämligen okända men i dag rankas högt bland svenska tränare.

Nämligen Daniel Bäckström, nu U21-förbundskapten, samt Kim Hellberg som tillsammans med Jonas Thern förvandlat Värnamo till ett allsvenskt lag.

– Jag hade aldrig varit spelaren jag är nu om det inte vore för dem. Det märktes redan då att det var väldigt bra tränare. Visst var målet att nå A-laget, men man vet också hur svårt det är – jag fick som många andra chansen att vara med och träna åtminstone.

Filip Johansson Bahar stod för ett mål i fjol. Men väntas få en ännu större roll i årets lag.
Filip Johansson Bahar stod för ett mål i fjol. Men väntas få en ännu större roll i årets lag. Foto: ChristerHoglund

För FBK Karlstad-fostrad Ludvig Steen, 20, blev det en helt annan väg. Som 16-åring fick han debutera i division 3 med A-laget i FBK och säsongen efter var han en given startspelare.

Men även Steen ville testa på något nytt och med ett allsvenskt lag drygt 50 minuter bort valde han att byta till Degerfors.

– Det kändes som en utmaning för mig och kul att komma till en allsvensk klubb. Till en början tränade jag bara ibland med A-laget men fram till mitten av sommaren min andra säsong var jag med på varje träning.

Det mesta pekade med andra ord uppåt för alla tre. Men som med mycket annat i livet kan även fotbollen vara fylld av motgångar.

Något alla tre fått uppleva.

– När jag lämnade Örebro 2019 och flyttade hem till Karlstad och skulle testspela med Karlstad Fotbolls utvecklingslag skadade jag mig i första matchen. Det var såklart jättetungt att missa ett helt år. Men jag fick också se det positivt, för jag var alltid ganska liten. Nu fick jag chansen att träna mer fysik, bygga upp mig, vilket jag i dag kan känna mig tacksam över.

2020 var det tunga året för Nielsen och för Bahar Johansson kom den årslånga skadan kort efter att han lämnat Norrköping 2018. I samband med att han skulle provspela för en norsk division 1-klubb.

– Det var bara att flytta hem till Karlstad igen. Men under alla mina år hade jag i princip aldrig haft problem med speltid utan fått spela varje helg, min motivation att komma tillbaka igen var bra. Jag var dessutom hyfsat ung fortfarande.

I Degerfors kände sig Ludvig Steen frustrerad över att bara få träna med A-laget och spela juniormatcher.

Dessutom fick han en känsla av att han inte ingick i klubbens framtidsplaner.

– Det var jättelärorikt att vara med på träningar, sen hoppades man såklart kunna få ett kontrakt. Men när man känner att förtroendet inte kommer som det borde och även stämningen – då var det ingen idé att vara kvar.

Ludvig Steen i Degerforströjan.
Ludvig Steen i Degerforströjan. Foto: Dennis Pavlovic

Men det är nu deras vägar korsas till en gemensam. Sommaren 2022 lämnar Steen Degerfors för Karlstad Fotboll. Samuel Nielsen har efter ett par matcher i utvecklingslaget tidigt på säsongen flyttats upp till A-laget. Även Johansson Bahar som återvänt till Karlstad efter en sejour på Gotland hos FC Gute flyttas upp under sommaren.

Efter åtta (!) mål på fem matcher i division 3 flyttas även Steen upp till Karlstad Fotbolls A-lag.

– Det var väl inte givet att flytta hem, jag kollade runt lite grann. Sen blev det en bra lösning med Karlstad och även om jag gärna hade startat i A-laget så gjorde jag det bästa av situationen – det var också skönt att få göra lite mål, säger Steen.

2023 är de alla tre med i truppen som av många ses som den allra bästa i division 1. I laget finns flertalet spelare med allsvenska meriter och konkurrensen är stenhård.

– Jag tycker det betyder mycket med rutinen. Vi är några yngre killar som inte har samma erfarenhet så det gäller att se och lära varje träning. Sen handlar det inte om att några ska dra laget, utan alla ska göra det. Vi vet att det finns förväntningar på laget, det skrivs och pratas mycket om den satsning som gjorts. Men ansvaret för att det ska bli bra har alla i laget, säger Nielsen.

Nielsen kommer att missa premiären på grund av en skada men hoppas vara tillbaka inom kort. En som däremot högaktuell för startelvan i premiären är Johansson Bahar som imponerat under försäsongen.

– För mig känns det roligt att ha så många meriterade spelare omkring sig, det är en drivkraft för mig att också komma dit en dag.

Filip Johansson Bahar, Samuel Nielsen och Ludvig Steen hoppas på att få fira ett avancemang till hösten.
Filip Johansson Bahar, Samuel Nielsen och Ludvig Steen hoppas på att få fira ett avancemang till hösten. Foto: Peter Bäcker

Samma dag som transferfönstret stängde spetsades konkurrensen till i och med värvningen av Erik Björndahl. Vad som händer med Johan Bertilsson är fortfarande oklart och beslut hur man ska gå vidare kommer att tas inom kort troligen.

Men även utan Bertilsson är konkurrensen i anfallet knivskarp.

– Jag känner att det är upp till mig själv och vara bra på träningar och förtjäna min speltid, säger Steen.

Nu blickar de alla tre fram emot en säsong där de får spela på hemmaplan framför vänner och familj.

Och förhoppningsvis i november få fira ett avancemang till Superettan.

– Alla har väntat på det, följt och undrat när det ska ske. Jag tycker att möjligheten funnits tidigare år – men visst finns verkligen förutsättningarna för det nu, säger Johansson Bahar.

Bunjaki om höga förväntningarna: ”Det har vi också”

Artikeltaggar

FC GuteFilip Johansson BaharFotbollIF Karlstad FotbollIFK NorrköpingLudvig Steen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.