Hoppa till huvudinnehållet

Träd nedtagna längs populärt stråk: ”Förståeligt att allmänheten reagerar”

Publicerad:
Fem almar, som var smittade med almsjuka, är redan borttagna. I höst, när Karlstads kommun ska förbättra erosionsskyddet försvinner även bollpilarna närmast. När arbetet är gjort ska gång- och cykelvägen återställas och nya träd planteras.
Fem almar, som var smittade med almsjuka, är redan borttagna. I höst, när Karlstads kommun ska förbättra erosionsskyddet försvinner även bollpilarna närmast. När arbetet är gjort ska gång- och cykelvägen återställas och nya träd planteras. Foto: HP Skoglund

Av de fem almarna återstår bara stubbar som sticker upp över snötäcket.

Dagarna är även räknade för de fyra bollpilarna närmast Karlstad CCC. Men det har inget med nybyggnationen att göra, vilket Karlstads kommun fått påringningar om.

– Det är förståeligt att allmänheten reagerar, säger Michael Sundholm, kommunikationsstrateg på kommunen.

För en tid sedan tog Karlstads kommun ner fem almträd längs gång- och cykelvägen efter Klarälven. Att det sammanföll med nybygget av kvarteret Hyttan med bland annat ett flerbostadshus på elva våningar var mest en tillfällighet.

– Syftet var inte att skapa utsikt för de som ska bo i de nya husen. Tanken i planprocessen var att träden skulle stå kvar, säger Michael Sundholm.

Vid en trädinventering 2021 upptäcktes det emellertid att träden hade drabbats av almsjuka. Den aggressiva svampsjukdomen, som sprids av en skalbagge, kan bryta ner ett träd tämligen raskt.

– Det är inte frågan om ett drabbat träd dör – utan när. Vi kommer att löpande tvingas ta ner döda träd i centrala Karlstad.

Pålverket längs med Klarälven, som förmodligen kom på plats på 1950-talet, har sett sina bästa dagar och behöver förstärkas.
Pålverket längs med Klarälven, som förmodligen kom på plats på 1950-talet, har sett sina bästa dagar och behöver förstärkas. Foto: HP Skoglund

Vid den senaste inventeringen uppvisade runt 200 almar i Tingvallastaden symptom, mer eller mindre tydligt, på almsjuka. Som VF skrivit om tidigare hjälpte den vaccinering som genomfördes på utvalda träd för några år sedan föga.

– Almsjukan är så allmänt spridd att det inte var någon mening att fortsätta.

I och med att kvintetten almar längs Klarälven var angripna tidigarelade kommunen ett par planerade åtgärder längs gång- och cykelvägen.

– När byggarbetarna inte behöver cykelbanan längre ska vi göra en del ledningsarbeten i marken innan vi återställer den till sommaren. Det är ett populärt stråk som vill att allmänheten ska kunna använda, säger Sundholm.

Det sluttar kraftigt ut mot Klarälven längs älvpromenaden.
Det sluttar kraftigt ut mot Klarälven längs älvpromenaden. Foto: HP Skoglund

I höst ska erosionsskyddet för gång- och cykelvägen stärkas. Då försvinner bollpilarna, då deras rotsystem är i vägen för arbetet.

Pålverket längs strandlinjen har sett sina bästa år och behöver förstärkas för att stå emot Klarälvens vattenströmmar.

– Vi tror att palissaden kom till på 1950-talet eller tidigt 60-tal. Vi tänker även byta ut den sten som den fyllts ut med. Stenarna är för grova och ska ersättas med bättre material, säger Michael Sundholm.

Kommunen har sökt och fått dispens av länsstyrelsen för nedtagningen av trädraden. Beslutet är villkorat med att minst nio lövträd ska återplanteras på platsen och det senast 31 december 2025.

Enligt ansökan avser kommunen att plantera åtta nya träd längs älvstranden och fyra längs den nya gatan, med namnet Guldlistgatan, som kommer att löpa från Tage Erlandergatan ut mot Klarälven.

Den fem almar som togs bort under 2022 var smittade av almsjuka. Nedtagningen gjordes inte för att de boende i kvarteret Hyttan skulle få bättre utsikt, vilket Karlstads kommun fått påringningar om.
Den fem almar som togs bort under 2022 var smittade av almsjuka. Nedtagningen gjordes inte för att de boende i kvarteret Hyttan skulle få bättre utsikt, vilket Karlstads kommun fått påringningar om. Foto: HP Skoglund
Stadsträdens hälsa inventeras: ”Vi har sjuka och döda almar”Nu ska Karlstads almar vaccinerasAlmar vaccineras

Artikeltaggar

ÅtgärderGång- och cykelvägKarlstadKarlstads kommunKlarälvenTingvallastadenVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.