Av de fem almarna återstår bara stubbar som sticker upp över snötäcket.
Dagarna är även räknade för de fyra bollpilarna närmast Karlstad CCC. Men det har inget med nybyggnationen att göra, vilket Karlstads kommun fått påringningar om.
– Det är förståeligt att allmänheten reagerar, säger Michael Sundholm, kommunikationsstrateg på kommunen.
För en tid sedan tog Karlstads kommun ner fem almträd längs gång- och cykelvägen efter Klarälven. Att det sammanföll med nybygget av kvarteret Hyttan med bland annat ett flerbostadshus på elva våningar var mest en tillfällighet.
– Syftet var inte att skapa utsikt för de som ska bo i de nya husen. Tanken i planprocessen var att träden skulle stå kvar, säger Michael Sundholm.
Vid en trädinventering 2021 upptäcktes det emellertid att träden hade drabbats av almsjuka. Den aggressiva svampsjukdomen, som sprids av en skalbagge, kan bryta ner ett träd tämligen raskt.
– Det är inte frågan om ett drabbat träd dör – utan när. Vi kommer att löpande tvingas ta ner döda träd i centrala Karlstad.
Vid den senaste inventeringen uppvisade runt 200 almar i Tingvallastaden symptom, mer eller mindre tydligt, på almsjuka. Som VF skrivit om tidigare hjälpte den vaccinering som genomfördes på utvalda träd för några år sedan föga.
– Almsjukan är så allmänt spridd att det inte var någon mening att fortsätta.
I och med att kvintetten almar längs Klarälven var angripna tidigarelade kommunen ett par planerade åtgärder längs gång- och cykelvägen.
– När byggarbetarna inte behöver cykelbanan längre ska vi göra en del ledningsarbeten i marken innan vi återställer den till sommaren. Det är ett populärt stråk som vill att allmänheten ska kunna använda, säger Sundholm.
I höst ska erosionsskyddet för gång- och cykelvägen stärkas. Då försvinner bollpilarna, då deras rotsystem är i vägen för arbetet.
Pålverket längs strandlinjen har sett sina bästa år och behöver förstärkas för att stå emot Klarälvens vattenströmmar.
– Vi tror att palissaden kom till på 1950-talet eller tidigt 60-tal. Vi tänker även byta ut den sten som den fyllts ut med. Stenarna är för grova och ska ersättas med bättre material, säger Michael Sundholm.
Kommunen har sökt och fått dispens av länsstyrelsen för nedtagningen av trädraden. Beslutet är villkorat med att minst nio lövträd ska återplanteras på platsen och det senast 31 december 2025.
Enligt ansökan avser kommunen att plantera åtta nya träd längs älvstranden och fyra längs den nya gatan, med namnet Guldlistgatan, som kommer att löpa från Tage Erlandergatan ut mot Klarälven.