Hoppa till huvudinnehållet

Kommunens svar om Putte i parken: ”2024 är mer realistiskt”

Publicerad:
Putte i parken blir inte av i år. Så här såg det ut när Cornelia Jakobs uppträdde ifjol.
Putte i parken blir inte av i år. Så här såg det ut när Cornelia Jakobs uppträdde ifjol. Foto: Lisa Olaison

I går kom beskedet att gratisfestivalen Putte i parken inte blir av i Karlstad i sommar. Anledningen är det uteblivna stödet från kommunen.

– Det är ju tråkigt när den här typen av arrangemang inte blir av, det har jag full förståelse för, säger Robert Halvarsson (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Putte i parken har arrangerats i Karlstad sedan 2012. I ett avtal med Karlstads kommun har festivalen tidigare år stöttats med 800 000 kronor. Men efter att avtalet löpte ut förra året har kommunen i stället valt att göra en upphandling.

– Jag har inte insyn i detalj i upphandlingsdialogen, men grunden är att man vill kika vidare på 2024 för att se hur man kan få till ett bra festivalarrangemang då i stället, förklarar Robert Halvarsson.

Har PIP gett kommunen anledning att, så att säga, se över terrängen?

– Nej, jag tror snarare att det handlade om att det var ett längre avtal som löpte ut. Då är det bra att ta nya tag och se över möjligheterna för hur man vill utveckla den här typen av gratisfestival, och se till att fler arrangörer har möjlighet att delta. Sedan har det tagit längre tid än man tänkt sig från början. Och det är ju tråkigt när den här typen av arrangemang inte blir av, det har jag full förståelse för.

I gårdagens intervju med VF hävdade PIP-arrangören Patrik Ekman att han hoppades kunna komma överens med kommunen om ett mindre stöd, även om det skulle innebära en småskalig festival. Att i ekonomiskt bistra tider värna möjligheten till musikupplevelser är viktigt, menade han.

– Det svar jag har är att det har visat sig viktigt att ha strukturerna på plats, och då har man från kommunkoncernens sida bedömt att 2024 är mer realistiskt. Sen tycker jag att det är positivt att Putte i parken visar intresse för att hitta lösningar och de kommer säkerligen vara en del av dialogen framöver, säger Robert Halvarsson, och tillägger att man från kommunens sida har ”god dialog med flera arrangörer”.

– Vi vill ju locka till oss olika typer av aktiviteter och givetvis aktiviteter som vilar på ideell grund eller där kommunen stöttar på olika sätt för skapa saker som har lägre trösklar för de med mindre i plånboken.

Robert Halvarsson understryker att gratisarrangemangen inte kommer att lysa med sin frånvaro i Karlstad i sommar.

– Jag tycker till exempel att det är väldigt glädjande att Lots of love, som arrangeras av Ungdomens hus och ungdomsfullmäktige, blir av eftersom det inte kunde genomföras ifjol. Sedan kanske det inte fyller samma behov, alla typer av stora arrangemang och festivaler kompletterar ju varandra. Och jag hoppas att det kommer att bli ännu mer av det nästa år.

Artikeltaggar

FestivalerKarlstadKarlstads kommunMiljöpartietNöje/KulturPutte i parkenRobert Halvarsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.