Hoppa till huvudinnehållet

Stopp för avverkning i skyddad skog: ”Ansökan har väsentliga brister”

Publicerad:
Skogsområdet vid Brattforsheden får stå kvar. Det står klart efter att Mark- och miljödomstolen gått på Naturskyddsföreningens och Skydda Skogens linje.
Skogsområdet vid Brattforsheden får stå kvar. Det står klart efter att Mark- och miljödomstolen gått på Naturskyddsföreningens och Skydda Skogens linje. Foto: Helena Landstedt/TT

Stora Enso och länsstyrelsen i Värmland får rejäl bakläxa av Mark- och miljödomstolen.

Ansökan om skogsavverkning i ett område i Filipstads kommun har ”väsentliga brister”, anser rätten.

Det hela handlar om ett skogsavsnitt vid Brattforshyttan, nån mil sydväst om Filipstad. Det ingår i ett större Natura 2000-område vilket innebär att det har värdefulla djur- och naturvärden som ska skyddas.

Markägaren Stora Enso har dock sedan tidigare en uppgörelse med länsstyrelsen i Värmland om avverkning i vissa delar av området där värdena inte är lika höga. Ansökan från Stora Enso godkändes därför av länsstyrelsen, utan att någon regelrätt miljökonsekvensutredning gjordes.

Det hela överklagades av Naturskyddsföreningen samt organisationen Skydda Skogen (samt en privatperson vars inlaga dock tillbakavisades då han inte hade överklaganderätt). Och nu har Mark- och miljödomstolen slagit klubban i bordet. Eller snarare storsläggan, i dessa sammanhang:

– Det meddelade tillståndet förefaller ha grundats på översiktliga och generaliserade antaganden om skaderisker och nyttan av vissa försiktighetsmått, skriver rätten bland annat, samt:

– Den till länsstyrelsen ingivna ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen innehåller sådana väsentliga brister att de inte kan läkas i efterhand.

Mark- och miljödomstolen undanröjer med det länsstyrelsens beslut och avvisar Stora Ensos ansökan.

Artikeltaggar

BeslutBrattforshedenBristerBrott, lag och rättDjur och naturFilipstadFilipstads kommunLänsstyrelsen i Värmlands länMark- och miljödomstolenNaturskyddsföreningenÖverklagandenSkogStora EnsoVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.