Hoppa till huvudinnehållet

Slå tre flugor i en smäll med vegansk kost

Publicerad:
Vegansk mat är bra för plånboken och klimatet, påpekar insändarskribenten.
Vegansk mat är bra för plånboken och klimatet, påpekar insändarskribenten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Maten har under det senaste året gått upp 20 % i pris. De flesta livsmedel har blivit dyrare. Många hushåll kan dock hålla sina matkostnader nere genom att välja prisvärda alternativ som att utesluta t.ex. paprika och honungsmelon.

Ett sätt att minska matkostnaderna är att sluta att äta animaliska livsmedel, d.v.s. äta vegansk mat. Men att byta animaliska livsmedel mot veganska kan te sig lättare sagt än gjort. Sedan jag för 46 år sedan slutade att äta kött och fisk har jag gjort en matresa som samtidigt lärt mig både nödvändig näringslära och tillagning av vegansk mat. Till god hjälp har jag haft ett häfte som kom kom ut just för 46 år sedan. Författaren går ut från en mall att hålla sig till för en näringsmässigt fullvärdig huvudmåltid: Potatis, bönor/ärter/linser, mörkt grön grönsak, en rotfrukt t.ex. en råriven morot och en knäckebrödssmörgås.

Mall kan låta tråkigt men jag lovar: Det går att variera näst intill oändligt. Potatis kan tillagas på många olika sätt, det finns åtskilliga gröna grönsaker som växer bra här i landet och det är lätt att hitta åtminstone 20 sorters baljväxter där de flesta kan odlas i Sverige.

Jag har prismässigt jämfört en måltid där 1 hg kött för 100 kr/kg bytts ut mot drygt 1 hg av en baljväxt för 30 kr/kg men där övriga ingredienser är lika och båda måltiderna är fullvärdiga näringsmässigt och båda innehåller cirka 2000 kcal. Måltiden med kött eller fisk visade sig att kosta cirka 50 % mer än den veganska som kostar cirka 15 kr medan måltiden som innehåller kött eller fisk i stället för en baljväxt kostar 22 kr.

Genom att ersätta kött med en baljväxt blir det inte bara en ekonomisk vinst. Det blir också avsevärt mindre utsläpp av CO2 och metan atmosfären. Lägre konsumtion av animaliska livsmedel är en viktig del i att mildra den pågående globala uppvärmningen och dess konsekvenser.

Idag föds ofattbart många djur upp för att bli mat till människor, en uppfödning som drivs industriellt. Av den sammanlagda vikten av alla landlevande däggdjur utgör boskapsdjur 60 %, människorna 36% och de vilda djuren enbart är 4 %. Byts animaliska livsmedel ut mot baljväxter minskar den stora mängden boskapsdjur och därmed minskat tryck av bl.a. CO2 på Jorden. Ju fler som byter animaliska livsmedel mot baljväxter desto färre djur hamnar i vad som med rätta kan kallas industriell djurhållning. Oavsett vad som påstås av kött- och mjölkproducenterna samt LRF, far alla djur inom livsmedelsproduktion illa. Bönderna riskerar dock inte att bli arbetslösa för de kan gå över till att producera baljväxter.

Med vegansk mat blir tre saker bättre: Maten kostar maten mindre, det blir mindre utsläpp av CO2 och metan plus att färre djur tvingas leva ett hårt liv innan de efter mer eller mindre plågsam frakt slaktas.

Så vad sägs om potatis och broccoligryta med Rättviksärter, potatissallad med svarta bönor och grönkål, Gotlandslinser i en potatisgratäng till brysselkål eller potatismos serverad med bönburgare och kålsallad.

Annika Rullgård

Artikeltaggar

GrönsakerInsändareKöttLRFOrsa