Hoppa till huvudinnehållet

Legomästare till Gamla kraftstationen: ”Vi tar in leksakerna i finrummet”

Publicerad:
Emma Friman Browne och Andreas Lenander vann fjolårets ”Lego masters Sverige” i TV4. Nu ska de medverka i årets utställning i Gamla kraftstationen i Deje.
Emma Friman Browne och Andreas Lenander vann fjolårets ”Lego masters Sverige” i TV4. Nu ska de medverka i årets utställning i Gamla kraftstationen i Deje. Foto: Jakob Dahlström/TV4

Ett nytt hyresavtal har gett den hårt prövade föreningen bakom Gamla kraftstationen i Deje visst andrum. Många frågetecken kvarstår vad gäller den ekonomiska situationen, men nu vill man främst fokusera på årets sommarsalong som trots all fallen snö närmar sig.

– Gamla kraftstationen är ett livsverk, och det ger man inte upp utan en värdig kamp, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Det nya avtalet mellan fastighetsägaren Fortum och Forshaga kommun gäller för 15 år framåt. Gamla kraftstationens verksamhetsledare Linn Sönstebö Mossberg vill inte dröja för länge vid frågorna om hur allt egentligen har fallit ut rent praktiskt, men förstår samtidigt att allmänheten undrar.

– Ett nytt kontrakt är visserligen på plats, men jag skulle inte vilja påstå att det har löst sig till det bästa. Det nya avtalet innebär istället att allt har blivit väldigt mycket dyrare för oss och de ökade kostnaderna gör att vi måste öronmärka de kultur- och verksamhetsstöd vi får från kommunen och regionen till att betala el och hyra, istället för att använda pengarna till själva grundverksamheten.

Föreningen har efterlyst och även ingetts förhoppningar om mer stöttning från kommunens sida, menar hon.

– Men hittills har vi inte fått en enda krona extra mot tidigare.

Hoppas på sponsor

Det förs, enligt Linn Sönstebö Mossberg, konstruktiva samtal med representanter från Fortum gällande ett officiellt sponsoravtal som i så fall skulle kunna lösa mycket ekonomiskt.

– Men ingenting är klart där och det är i den här skarven vi nu befinner oss i som vi hade hoppats få lite mer hjälp från kommunen och regionen. Tills vidare får vi lägga vår tro till ökade intäkter från den egna verksamheten när vi öppnar.

En skillnad mot tidigare år är att man i sommar inte kommer att kunna servera alkohol.

– Vi har inte blivit av med vårt serveringstillstånd, för vi i föreningen har inte gjort något fel. Det är Fortum som säger att de har nolltolerans i sina lokaler och på den punkten har de vägrat ge med sig. Men, den frågan kommer vi nog att ta upp igen framöver.

Linn Sönstebö Mossberg.
Linn Sönstebö Mossberg. Foto: Ida Myrin

Sommarsalongen i Gamla kraftstationen

Pågår mellan 18 maj och 17 september

Medverkar/ingår gör:

Stenskulptörerna Robin Lindström och Synnöve Orebjörk

Konstnärstrion Oknytt

Keramikern och bronsskulptören Christel Khan

Temasalongen Nättroll & Trollsvans

Akvarellisten Lynn Hoffman

Illustratören Sara Westergren Nelin

Legomästarna Emma Friman Browne och Andreas Lenander

Pop art-konstnären Micke Lindgren

Ullskulptören Linda Åkerblom

Tryckerigatan Konst & Design

AR-utställningen Vävda rum som ska bestå av tio virtuella verk i Forshaga kommun

Öppnar 18 maj

Årets stora sommarsalong öppnar den 18 maj, vilket är något senare än vanligt.

– Vi tycker att vi har fått till en intressant salong och kan lova att vi ska hålla öppet till och med den 17 september. Vi jobbar även febrilt med att få till ytterligare en utställning så att vi kan hålla öppet fram till årsskiftet som planerat, men eftersom vi har legat efter så är ingenting klart där ännu, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Till årets dragplåster hör fjolårets vinnare av TV4-programmet "Lego masters Sverige", värmländska Emma Friman Browne och tävlingspartnern Andreas Lenander.

– Vi tar in leksakerna i finrummet, säger Linn Sönstebö Mossberg, och berättar att duons utställning ska ställas på podier i vad som brukar kallas "torget" inne i konsthallen.

– Det blir en konstupplevelse i en teknik som varenda människa kan relatera till. Har man inte själv lekt med lego så har man barn som har gjort det. Emma och Andreas kommer att bjuda på en stor mångfald av legoverk där de verkligen har tänkt till. Man får även se verket som de vann med, men i en något mindre skala.

Mystik och folktro

En del av sommarsalongen kommer också att kretsa kring mystik och folktro. Från Örnsköldsvikstrakten kommer en konstnärstrio som kallar sig för Oknytt med utställningen "Trolsk".

– Deras fokus är att skapa ett intresse kring nordisk folktro, de vill ge betraktaren en inspirerande sagokänsla. Utställningen är en mix av modeller av väsen och varelser, nästan som skulpturer, och poetiska fotografier och berättelser. Det blir superfint, något att verkligen gå in i, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Oknytts utställning ska kompletteras med en liten temasalong, där tio konstnärer arbetar kring begreppen nättroll och trollsvans.

– Vi gillar ju att sätta lite knorr på saker och ting, fortsätter Linn Sönstebö Mossberg.

Ullskulptör av Linda Åkerblom.
Ullskulptör av Linda Åkerblom. Foto: Privat

Gulliga ullskulpturer

Från Kungsängen kommer ullskulptören Linda Åkerblom med konceptet "A little sheepish art".

– Årets gulligaste, och ulligaste, inslag. Hon är en ny stjärna som tänker att världen behöver mer gullighet än någonsin just nu, och det håller jag med om. Här får vi en kavalkad av ödlor och andra fantasivarelser. Det kommer bli många varma, goa leenden vid hennes verk tror jag.

Pop art-konstnären Micke Lindgren är en annan nykomling som välkomnas till kraftstationen i sommar.

– Han gör färgglada, underfundiga och satiriska verk med sprej, akryl och akryltekniker. Den mogna besökaren kommer nog att återuppleva ett och annat barndomsminne genom hans konst. Så känner i alla fall jag, och jag får väl räknas som mogen, säger Linn Sönstebö Mossberg.

Artikeltaggar

DejeForshaga kommunFortumKonstKungsängenLinn Sönstebö MossbergNöje/KulturTV4Utställningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.