Hoppa till huvudinnehållet

Varannan värmlänning saknar koll på tjänstepensionens betydelse

Publicerad:
Reporter Värmlands Folkblad
Värmlands Folkblad
redaktion@vf.se
Glöm inte tjänstepensionen, uppmanar Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.
Glöm inte tjänstepensionen, uppmanar Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum. Foto: JONATHAN A EYRE

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Mer än varannan svensk, 55 procent, saknar koll på hur viktig tjänstepensionen är för den slutgiltiga pensionen. Alla värmlänningar utan tjänstepension riskerar alltså att få en obehaglig överraskning när de går i pension. I samband med att det röda kuvertet landar i brevlådan ger nu Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum, sina bästa tips för att trygga pensionen.

I dagarna får 42 000 värmlänningar ett besked om sin ekonomiska framtid i brevlådan. Det röda kuvertet innehåller ett årsbesked om den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP, som ger en prognos på hur mycket du kommer att få i månaden när du går i pension.

I dag motsvarar den allmänna pensionen från staten knappt hälften av den tidigare lönen. Den som har tjänstepension under hela arbetslivet kan däremot få hela två tredjedelar av sin lön. För privatanställda tjänstemän med IPT 2 i Värmland innebär det i genomsnitt 4 500 kronor extra i plånboken varje månad.

Men trots att tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den framtida pensionen saknar uppemot var tionde värmlänning fortfarande kollektivavtalad tjänstepension. För många av dem kommer den första pensionsutbetalningen att innebära en tråkig överraskning. Det är nämligen svårt att kompensera för utebliven tjänstepension genom eget sparande. Den som har medellönen 37 000 kronor behöver spara cirka 2 000 kronor i månaden för att väga upp utebliven tjänstepension, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar.

Tyvärr är kännedomen om tjänstepensionens betydelse låg. En Sifoundersökning som vi på valcentralen Collectum låtit genomföra visar att mer än varannan svensk, 55 procent, antingen underskattar tjänstepensionens betydelse för den totala pensionen eller helt saknar koll på den.

För att fler värmlänningar ska få kunskap om hur de kan säkra sin framtid vill jag lyfta fram följande råd:

1. Säkra tjänstepensionen

Välj att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

2. Begränsa avgifterna

Vänd dig till valcentralerna för råd om hur du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Några tiondels procent i avgift kan betyda hundratusentals kronor i skillnad.

3. Jobba så mycket du kan

Alla har inte möjlighet att jobba heltid eller långt upp i åldern, men hur mycket och länge du har jobbat i livet har stor betydelse för nivån på din pension.

4. Välj rätt skydd för familjen

Så länge din familj är i behov av ekonomisk hjälp om du skulle gå bort, är det bra att ha efterlevandeskydd. När barnen blivit vuxna, se över skydden för att höja din egen pension.

5. Håll koll på prognosen

Gå in på minPension.se en gång om året för att få en samlad bild av din pension. Ju bättre koll du har, desto mindre oro behöver du känna.

Om du får det röda kuvertet i dagarna så kan du känna dig trygg, det betyder att du arbetar hos något av de 2 630 företag i Värmland som erbjuder kollektivavtalad tjänstepension. Men oavsett pensionsstatus kan du sannolikt dra nytta av tipsen ovan – alla borde ha rätt till en schyst pension.

Tomas Carlsson, pensionsexpert Collectum

Artikeltaggar

AvtalCollectumDebattKollektivavtalLönerPensionPensionsmyndighetenVärmlands län