Det är fler som sagt upp sin båtplats i år än tidigare.
Ändå minskar inte den kommunala kön.
– Vi vill uppmana de som inte använder sin plats att säga upp den eller avstå den för säsongen. Det är många som vill ha en båtplats, säger Marianne Fröding, samordnare på Karlstads kommun.
Det är cirka 600 personer som står i kö till Karlstads kommuns 849 båtplatser med årlig uthyrning. I genomsnitt får man räkna med en kötid på tre år.
– För att få lite bättre ruljans i kön införde vi 2022 att om man tackar nej till sitt första erbjudande hamnar man sist i kön, säger Marianne Fröding.
Men åtgärden kortade inte kön. Några nya kommunala båtplatser är inte i sikte. Den planerade småbåtshamnen i Tullholmsviken ligger i malpåse sedan mark- och miljödomstolen satt ner foten.
Marianne Fröding berättar att kommunen får samtal om båtplatser som till synes inte nyttjas.
– De som ringer är frustrerade. Då försöker vi ringa och ödmjukt fråga varför platsen inte används. Förklaringen kan vara att motorn är trasig eller att de inte hittat rätt båt, säger Fröding.
I sommar är tanken att kommunen ska avsätta tid för uppsökande verksamhet.
– Meningen är att vi ska kontrollera alla bryggor och se vilka platser som står tomma och fråga varför, säger Marianne Fröding och lägger till att det inte är ett krav att den som hyr en båtplats också använder den.
I år kostar det från 1 539 kronor upp till 2 802 kronor att hyra en kommunal båtplats. Från och med 2024 införs ett enhetspris på 2 900 kronor med undantag för 28 platser som avviker i storlek, antingen till det större eller mindre.
– Vi vill inte värdera var det är ”finare” att ha sin båt. Folk har olika preferenser. De som fiskar mycket vill snabbt ut på Vänern, andra kanske tycker att Inre hamn är för stökigt och vill ha båten mer fredad.
De senaste åren har kommunen bytt ut alla bryggor utom tre i Mariebergsviken. De sistnämnda ska bytas ut när mark- och miljödomstolen har godkänt den ansökan som skickas in inom kort.
Investeringarna i bryggor har bidragit till att driftkostnaden för småbåtshamnarna i kommunal regi ligger på knappt 2,8 miljoner kronor.
– Investeringen har inte varit inräknad i avgiften, säger Marianne Fröding.
För 2024 ska emellertid nya avtal tecknas med investeringen inräknad. Med full kostnadstäckning skulle avgiften ha landat på 4 100 kronor. Flera av bryggorna har emellertid allmänheten tillgång till.
– I Inre hamn kan du gå, sola eller fiska från alla bryggor. Då anser teknik- och fastighetsnämnden att inte enbart den som hyr en båtplats stå för hela investeringen, utan fördelningen blir 70 procent för båtägarna och 30 procent skattefinansierat.
På förra veckans sammanträde beslutade politikerna även att införa en administrationsavgift på 500 kronor för den som avstår sin båtplats under en säsong.
Runt 100 personer erbjuds varje år en säsongsplats. Det är först till kvarn som gäller och man kan inte välja brygga och plats.
– Man får ta den plats som blir ledig. Systemet fungerar, även om någon kanske hellre velat ha båtplats någon annanstans, säger Marianne Fröding.