Hoppa till huvudinnehållet

Hur kan ekologisk mat vara så billig?

Publicerad:
Många behöver ändra sin inställning till ekologisk mat, anser insändarskribenten.
Många behöver ändra sin inställning till ekologisk mat, anser insändarskribenten. Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I dagarna kom ytterligare en larmrapport om klimatförändringar från FN:s klimatpanel IPCC. Vi måste ändra beteende i våra liv för att bromsa detta. Samtidigt är den stora debatten om de stora prishöjningarna på livsmedel.

Lösningen på det verkar vara att köpa billig importerad mat och strunta i vår miljö. Särskilt ekologisk mat framhålls som dyr. Detta är inte sant om man ser till denna produktions nytta.

I ekologiskt jordbruk används inte artificiellt konstgödselkväve, det står på global nivå för ett av de största koldioxidutsläppen vid tillverkning med fossil gas. Vid användningen på fälten leder det till lustgasutsläpp och stor utlakning i vattendragen.

Utan pollinerande insekter får vi ingen mat.

I ekologiskt jordbruk används inga kemiska bekämpningsmedel som dödar insekter och ogräs. I ekologiskt jordbruk finns mer insekter och fåglar, upp till 50 procent mer än konventionellt jordbruk. Där dödas inte ogräs utan de står och blommar under den gröda som odlas och ger massa mat till humlor och bin.

Vi lever i en otrygg värld. Efter pandemi och pågående krig måste vi trygga livsmedelsproduktionen. Ekologiskt jordbruk leder till en robust produktion som inte är lika beroende av import av förnödenheter. Där det ofta finns animalieproduktion på gårdarna och mindre enheter vilket ger fler personer med lantbrukskunnande. Allt detta en tryggare mat produktion.

I ekologiskt jordbruk måste alla djur vara på bete på sommaren, även grisar och höns. Detta ökar biologiska mångfalden vilket också är ett av IPCC:s mål. Och djuren skapar ett vackert levande landskap.

Alla dessa miljövinster gör att ekologisk mat inte är dyr, den skapar en bättre framtid för våra barn.

Bengt Edsgård

Artikeltaggar

EkologisktFNInsändareIPCCJordbruk