Hoppa till huvudinnehållet

Gula snövarningar för onsdagen

Publicerad:
Ett snöoväder i Göteborgsområdet i början av mars. Arkivbild.
Ett snöoväder i Göteborgsområdet i början av mars. Arkivbild. Foto: Adam Ihse/TT

Efter tisdagens stökiga snöfall kring Stockholm och Uppsala följer onsdagen med mer snöoväder – främst i gränszonen mellan Svealand och Götaland.

Lokalt kan det falla uppemot 15 centimeter.

Snöfallet beror på ett lågtryck som rör sig in under natten till onsdagen, enligt Viktor Bergman, meteorolog vid SMHI.

Gula varningar för snöfall har utfärdats i norra Bohuslän, Dalsland, sydligaste Värmland, norra Västergötland, södra Örebro län, nordvästra Östergötland, norra Östergötland, södra Sörmland och sydligaste Stockholms län.

– Här kan det komma 5 till 10 centimeter snö och lokalt uppemot 15 centimeter eller ännu mer, säger Bergman.

Det ymniga snöfallet kan komma att påverka trafiken i form av halka, snömodd, dålig sikt och snörök. Det finns risk för förseningar inom kollektivtrafiken.

Mot eftermiddagen väntas snöfallet avta över det mesta av landet, men över ostligaste Svealand och Gotland kan något dröja sig kvar.

– Vi har även nederbörd längre söderut, då i form av regn. Det kommer lite snö i inre Götaland men det övergår delvis till regn och kommer inte i lika stora mängder. Regnet i södra Götaland hänger kvar till kvällen.

Bergman säger att det ser ut som att det skulle kunna utfärdas en varning för snöfall på en liknande bana även på torsdag.

Helgen ser däremot ut att bli solig på de flesta håll – men fortsättningsvis relativt kallt för årstiden och kalla nätter.

Läs också:

Kraftigt snöoväder över Värmland – följ trafikläget här

Artikeltaggar

RegnSMHISnöVindVäderVärmlands länÖrebro län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.